Sigurnija isporuka gasa

Bez autora
Oct 04 2011

Podzemno skladište gasa Banatski Dvor zvanično je stavljeno u komercijalnu upotrebu 1. oktobra i trenutno se upumpava jastučni gas, tako da će u predstojećoj zimskoj sezoni biti u stanju da doprinese sigurnoj isporuci gasa. Objekat za podzemno skladištenje gasa koji se stavlja u upotrebu ima aktivnu zapreminu od 450 miliona kubnih metara, a njegova maksimalna produktivnost u procesu izvlačenja iznosi pet miliona kubnih metara na dan. Ovo skladište gasa može se i dodatno proširiti. Podzemno skladište gasa Banatski Dvor, zajedničko ulaganje kompanije "Gasprom" i srpskog "Srbijagasa" važno je za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije, ako se uzme u obzir primena projekta "Južni tok", ističe se u saopštenju. Saradnja između "Gasproma" i "Srbijagasa" na izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru razvija se na osnovu dogovora vlada dve države o saradnji u industriji nafte i gasa, koji je sklopljen između Ruske Federacije i Republike Srbije 25. januara 2008. godine.

Sigurnija isporuka gasaBanatski Dvor zvanično u komercijalnoj upotrebi i u predstojećoj zimskoj sezoni doprineće sigurnoj isporuci gasa. Objekat ima zapreminu od 450 miliona kubnih metara, a dnevno može da isporuči pet miliona kubika tog energenta.

Podzemno skladište gasa Banatski Dvor zvanično je stavljeno u komercijalnu upotrebu 1. oktobra i trenutno se upumpava jastučni gas, tako da će u predstojećoj zimskoj sezoni biti u stanju da doprinese sigurnoj isporuci gasa, saopštili su "Gasprom" i "Srbijagas".

Objekat za podzemno skladištenje gasa koji se stavlja u upotrebu ima aktivnu zapreminu od 450 miliona kubnih metara, a njegova maksimalna produktivnost u procesu izvlačenja iznosi pet miliona kubnih metara na dan. Ovo skladište gasa može se i dodatno proširiti.

Podzemno skladište gasa Banatski Dvor, zajedničko ulaganje kompanije "Gasprom" i srpskog "Srbijagasa" važno je za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije, ako se uzme u obzir primena projekta "Južni tok", ističe se u saopštenju.

Saradnja između "Gasproma" i "Srbijagasa" na izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru razvija se na osnovu dogovora vlada dve države o saradnji u industriji nafte i gasa, koji je sklopljen između Ruske Federacije i Republike Srbije 25. januara 2008. godine.

Dogovor o formiranju zajedničkog projekta Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, "Gasprom Eksporta", "Gasprom Germania GmbH" i "Srbijagasa" potpisan je u Beogradu 20. okrtobra 2009.

Prema ovom dokumentu, udeo kompanije "Gasprom Germania" u ovom zajedničkom projektu iznosi 51 odsto, a "Srbijagasa" 49 odsto.

Zajedničko preduzeće "Podzemno skladište gasa Banatski Dvor" zvanično je registrovano 8. februara 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik