Slovenci rade pilot projekat

Bez autora
Jun 28 2011

Slovenačka firma Dr Nemo će u saradnji sa zastupnikom italijanske kompanije CPL, Zdravkom Radonjićem realizovati u Crnoj Gori pilot projekat solarnih centrala, sa ciljem mjerenja uticaja na agrar. Firma Dr Nemo, čiji je vlasnik Kajetan Bajt, spada u grupu veoma uspješnih kompanija u Sloveniji. Bajt je i vlasnik je patenta za iskorišćavanje solarne energije. On je, zahvaljujući poznanstvu sa predstavnikom CPL-a za Balkan, Zlatkom Radonjićem, boravio u Crnoj Gori, sa ciljem da u projektima solarnih centrala nastupe zajedno na tržištu. Firma Dr Nemo je osnovana 1989. Osnovna djelatnost firme je usmjerena na organizovanje i upravljanje proizvodnjom i prodajom komponenti, kompleta strojeva i opreme firme Siemens. Uz osnovnu djelatnost, firma posluje u području hemije, medicine, vazduhoplovstva, metalnih proizvoda i sklopova.

Slovenci rade pilot projekatSlovenačka firma Dr Nemo će u saradnji sa zastupnikom italijanske kompanije CPL, Zdravkom Radonjićem realizovati u Crnoj Gori pilot projekat solarnih centrala, sa ciljem mjerenja uticaja na agrar, saopšteno je Pobjedi iz tih kompanija.

Firma Dr Nemo, čiji je vlasnik Kajetan Bajt, spada u grupu veoma uspješnih kompanija u Sloveniji. Bajt je i vlasnik je patenta za iskorišćavanje solarne energije.

On je, zahvaljujući poznanstvu sa predstavnikom CPL-a za Balkan, Zlatkom Radonjićem, boravio u Crnoj Gori, sa ciljem da u projektima solarnih centrala nastupe zajedno na tržištu.

Firma Dr Nemo je osnovana 1989. Osnovna djelatnost firme je usmjerena na organizovanje i upravljanje proizvodnjom i prodajom komponenti, kompleta strojeva i opreme firme Siemens. Uz osnovnu djelatnost, firma posluje u području hemije, medicine, vazduhoplovstva, metalnih proizvoda i sklopova.

Firma Dr Nemo se bavi proizvodnjom električne energije u pokretnim mini hidroelektranama. Solarne elektrane gdje se koristi prostor ispod solarnih panela za ekološki način agro proizvodnje i rashladni sistem panela sa i bez ispiranja.

Korištenje sunca za proizvodnju električne energije, u osnovi je jedan od najatraktivnijih ekoloških načina proizvodnje struje. Prekrivanje područja obradivog zemljišta sa solarnim panelima, kako su kazali, onemogućava njegovo iskorišćenje za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Solarni paneli firme Dr Nemo su propustni za sunčevu svjetlost i mogu se koristiti kao staklenici.

-S obzirom da paneli imaju pozitivan uticaj na vegetaciju kombinacijom toplote i svjetlosti sunca, dobijaju se efikasni agroekonomski efekti sa zemljišta ispod solarnih polja. Razvojem dva sistema hlađenja solarne elektrane, sa i bez pranja panela, povećana je efikasnost solarnih ćelija bez obzira na vremenske ili klimatske uslove - dodao je Radonjić.

Iz Ministarstva ekonomije i energetike su predstavnicima Dr Nemo i CPL-a najavili skori završetak zakonske regulative za stimulaciju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Stvaranje zakonskih uslova će omogućiti dolazak investitora iz EU i okruženja i ulaganje u energetski sektor Crne Gore.

Usvojena Uredba o pravu povlašćenog proizvođača električne energije

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Uredbu o načinu sticanja statusa i ostvarivanju prava povlašćenog proizvođača električne energije. Tom uredbom se bliže definišu prava i obaveze povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora, kao i način na koji mogu koristiti svoja prava i prednosti. Odredbama uredbe se definiše obaveza energetskog subjekta da obavi neophodna mjerenja za postrojenje za visokoefikasnu kogeneraciju energetskog subjekta koje ima status povlašćenog proizvođača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik