Solarne auto-nadstrešnice pokrivaju čak 70 odsto godišnje potrošnje struje u domaćinstvu

Bez autora
Apr 22 2024

Udeo energije iz obnovljivih izvora raste u celoj Evropi, uključujući i region Zapadnog Balkana.

Podaci statističkog zavoda Evropske unije pokazuju da je obnovljiva energija u proseku činila 23 odsto ukupno utrošene energije u EU tokom 2022. godine. Iako može da zvuči neverovatno, gotovo ceo region Zapadnog Balkana je – iznad ovog nivoa.

Kada je reč o propisima koji regulišu postavljanje auto-nadstrešnica, najviše je po pitanju zakonodavstva, postigla – Francuska i Nemačka. Ove dve zemlje su praktično pioniri u instalacijama solarnih nadstrešnica za automobile, što je regulisano propisima po kojima su solarni paneli obavezni na većim parkinzima.

U Nemačkoj je tako više država uvelo regulativu kojom se zahteva ugradnja fotonaponskih instalacija na novim parkinzima sa više od 35 mesta za vozila. Prema novom zakonu u Sloveniji postaje obavezna ugradnja solarnih panela na krovove i novih i postojećih objekata, kao i parkinga površine veće od 1.000 kvadratnih metara. Iako udeo električnih vozila na putevima Srbije nije veliki – prema poslednjim dostupnim podacima sredinom 2023. bilo ih je nešto više od 1.700 njihov broj nezadrživo raste. Samo tri godine ranije, u 2020, u Srbiji je od nešto više od dva miliona registrovanih vozila bilo svega –102 na električni pogon. Dugoročnije procene pokazuju da bi do 2040. godine u Srbiji moglo da bude prodato čak 300.000 električnih vozila (Naled).

Kada je reč o elektro-punjačima, a solarne auto-nadstrešnice mogu da služe i u tu svrhu, plan Ministarstva građevinarstva je da do kraja 2024. godine na auto-putevima i brzim saobraćajnicama u Srbiji bude instalirano 113 elektro-punjača koji će omogućiti povećan promet električnih vozila kroz zemlju.

Prema podacima s početka januara ove godine, na putevima u Srbiji trenutno ima osam elektro-punjača, u toku je postavljanje 18. Plan je da se na novim deonicama postavi još sedam, što je u skladu sa namerom „Puteva Srbije” da ih u narednom periodu bude 33.

„Solarna auto-nadstrešnica, kao sistem solarnih panela koji pokriva parking prostore, omogućava korisniku da sam proizvodi električnu energiju iz čistih izvora i da istovremeno štedi na potrošnji energije koju plaća. Može da se koristi za komercijalnu i industrijsku upotrebu. Korišćenjem ovih nadstrešnica trošak industrijske električne energije je 12 odsto manji, dok ovakva proizvodnja istovremeno pokriva čak 70 odsto godišnje potrošnje električne energije u domaćinstvu”, kaže Dejan Blagojević, generalni direktor kompanije Propulzije..

Računica pokazuje da je godišnja ušteda na troškovima komercijalnog punjenja čak 3.500 evra. Solarnom auto-nadstrašnicom na samo dva parking mesta stvara se 7.100 kilovatsati zelene energije godišnje i omogućava da se prosečnim električnim automobilnom godišnje pređe čak 36.400 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik