Španci ulažu u čistu energiju

Bez autora
Oct 19 2011

Izvršni direktor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Bratislav Čeperković izjavio je da su investitori iz Španije spremni da ulože više milijardi evra u elektro-energetiku u Srbiji. Na konferenciji u Barseloni o mogućnostima za investiranje u elektroenergetiku Srbije dogovoreno je da će Vlada i Agencija za energetiku španske pokrajine Katalonije i više španskih kompanija zajedno nastupati na srpskom tržištu obnovljivih izvora energije. Španske energetske kompanije zainteresovale su se za mogućnosti izgradnje malih hidroelektrana, vetro-parkova i za korišćenje svih drugih vidova obnovljivih izvora energije u Srbiji. Investitori iz Španije veoma su aktivni u regionu i aktivnosti u Srbiji žele da pokrenu kroz potpisivanje memoranduma o saradnji sa EPS-om. Iskustva Španije su dragocena, jer ta zemlja ima više od 30 godina prakse u proizvodnji 'zelene energije'. Investitori iz Španije imaju snage i kapitala da uđu u takve projekte, a veoma je važno da EPS, osim saradnje sa italijanskim Edisonom, nemačkom kompanijom RVE i francuskim EDF-om, ostvari partnerstva i sa španskim kompanijama.

Španci ulažu u čistu energijuŠpanske kompanije spremne da ulože više milijardi evra u izgradnju malih hidroelektrana, vetro-parkova i druge vidove obnovljivih izvora energije, rekao izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković.

Izvršni direktor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Bratislav Čeperković izjavio je da su investitori iz Španije spremni da ulože više milijardi evra u elektro-energetiku u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju EPS, na konferenciji u Barseloni o mogućnostima za investiranje u elektroenergetiku Srbije dogovoreno je da će Vlada i Agencija za energetiku španske pokrajine Katalonije i više španskih kompanija zajedno nastupati na srpskom tržištu obnovljivih izvora energije.

Španske energetske kompanije zainteresovale su se za mogućnosti izgradnje malih hidroelektrana, vetro-parkova i za korišćenje svih drugih vidova obnovljivih izvora energije u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Čeperković je rekao da su investitori iz Španije veoma aktivni u regionu i da aktivnosti u Srbiji žele da pokrenu kroz potpisivanje memoranduma o saradnji sa EPS-om.

"Iskustva Španije su dragocena, jer ta zemlja ima više od 30 godina prakse u proizvodnji 'zelene energije'. Investitori iz Španije imaju snage i kapitala da uđu u takve projekte, a veoma je važno da EPS, osim saradnje sa italijanskim Edisonom, nemačkom kompanijom RVE i francuskim EDF-om, ostvari partnerstva i sa španskim kompanijama", ocenio je Izvršni direktor Elektroprivrede Srbije.

Čeperković je dodao da je EPS u Užicu otvorila privredno društvo za obnovljive izvore energije čime su stvoreni preduslovi za gradnju elektrane na otpad u Užicu i gradnju drugih elektrana koje će proizvoditi "zelenu energiju".

"Elektroprivreda Srbije" je u Barseloni predstavila strateške i razvojne projekte za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik