Srbija prva počinje kopnenu izgradnju Južnog toka

Bez autora
Oct 07 2012

Srbija će biti prva zemlja koja će započeti kopnene radove na izgradnji Južnog toka. 29. oktobra će biti potpisana investiciona odluka o izgradnji Južnog toka čime će biti definitivno potvrđeno da će krajem decembra praktično početi kopneni radovi. Jedina sigurna velika investicija u Srbiji je Južni tok čija je vrednost 1,7 milijardi evra.U toku su i razgovori oko pripreme takozvane “duge kupovine”. Pod dugom kupovinom podrazumeva se nabavka, dopremanje i skladištenje kompresora i cevi.

Srbija prva počinje kopnenu izgradnju Južnog tokaSrbija će biti prva zemlja koja će započeti kopnene radove na izgradnji Južnog toka.

Generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović izjavio je da će 29. oktobra biti potpisana investiciona odluka o izgradnji Južnog toka čime će biti definitivno potvrđeno da će krajem decembra praktično početi kopneni radovi.

Jedina sigurna velika investicija u Srbiji je Južni tok čija je vrednost 1,7 milijardi evra, rekao je Bajatović i dodao da su u toku i razgovori oko pripreme takozvane “duge kupovine”.

Pod dugom kupovinom podrazumeva se nabavka, dopremanje i skladištenje kompresora i cevi. Vrednost kopresorskih stanica biće oko 300 miliona evra, a kada su u pitanju cevi neophodno je nabaviti 450.000 tona cevi.

Od budućih investicija o kojima se razmišlja u “Srbijagasu” je izgradnja druge faze skladišta gasa u Banatskom dvoru i izgradnja skladišta u Srpskom Itebeju kapaciteta milijardu kubika gasa.

Prema Bajatovićevim rečima, izgradnom ta dva skladišta uz postojeću prvu fazu u Banatskom dvoru Srbija bi mogla da skladišti na svojoj teritoriji količine gasa za jednogodisnju potrošnju. Srbija na taj način postala jedan od lidera u regionu kada je reč o skladištenju i distribucija gasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik