„Srbijagas“: Zajam umesto poskupljenja

Bez autora
Jul 10 2011

Cena gasa u Srbiji, po svemu sudeći, neće se menjati. Najveći domaći distributer ovog energenta „Srbijagas“ može već da zatraži od banaka kredit „težak“ 210 miliona evra neophodan za pokrivanje tekuće likvidnosti i kratkoročnih kradita. Država je, umesto poskupljenja gasa, dala garanciju za novu pozajmicu.„Srbijagas“ je najavljivao tokom proleća da će tražiti od Vlade Srbije da poveća cenu gasa za 20 odsto. Obrazloženje je bilo da je energent poskupeo u nabavci, a da domaćinstva, privreda i toplane duguju 680 miliona evra.

„Srbijagas“: Zajam umesto poskupljenjaCena gasa u Srbiji, po svemu sudeći, neće se menjati.

Najveći domaći distributer ovog energenta „Srbijagas“ može već da zatraži od banaka kredit „težak“ 210 miliona evra neophodan za pokrivanje tekuće likvidnosti i kratkoročnih kradita. Država je, umesto poskupljenja gasa, dala garanciju za novu pozajmicu.

„Srbijagas“ je najavljivao tokom proleća da će tražiti od Vlade Srbije da poveća cenu gasa za 20 odsto. Obrazloženje je bilo da je energent poskupeo u nabavci, a da domaćinstva, privreda i toplane duguju 680 miliona evra.

- Ako nam ne bude odobreno poskupljenje, država će morati da nađe drugi način da pomogne „Srbijagasu“, jer nismo više u mogućnosti da podižemo kredite za tekuće troškove - izjavio je Dušan Bajatović.

Vlada Srbije, ipak, nije dobila zahtev za poskupljenje od domaćeg distributera. Ali, Skupština Srbije je odobrila državnu garanciju da bi „Srbijagas“ mogao da se zaduži 210 miliona evra u šest komercijalnih banaka. Domaći distributer je, očigledno, u veoma lošoj finansijskoj poziciji, jer je zakon kojim je odobrena garancija već stupio na snagu. U obrazloženju je navedeno da ovim kreditima hitno mora da bude rešeno održavanje tekuće likvidnosti.

Na svojim leđima „Srbijagas“ već ima kredite od 430 miliona evra, sa kojima će se, bez realne cene energenta i povećanja naplate, teško izboriti.

Sa aprilskim poskupljenjem struje država je već potrošila planirani rast kontrolisanih cena koje utiču na inflaciju, pa Vlada Srbije nije dala „zeleno svetlo“ za rast cena gasa.

Kursne razlike

Gas je u Srbiji poslednji put poskupeo 2008. godine za 60 odsto. Sa druge strane, samo u poslednjih godinu dana, nabavna cena povećala se za 50 odsto, a kursne razlike između dinara prema dolaru i evru znatno su porasle. Od sledeće godine, prema novom Zakonu o energetici, cenovnike za gas određivaće Agencija za energetiku, bez uplitanja Vlade Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik