Štednja toplote košta 3,5 miliona evra

Bez autora
Oct 18 2011

Prošlo je više od godinu dana od trenutka kada je za rukovodstvo pančevačkog „Grejanja“ počelo da otkucava vreme dato za završetak obimnog posla ugradnje kalorimetara u sve stanove koji koriste daljinsko grejanje. Zadatak je leta 2010. postavila gradska Skupština, a danas je sve tamo gde je bilo i pre godinu dana: merače toplote ima samo pedesetak stanova u tri zgrade, gde su oni eksperimentalno ugrađeni pred početak prošlogodišnje grejne sezone, a za tri godine od donošenja odluke posao bi morao biti obavljen. „Grejanje“ do sada nije izašlo sa preciznim podacima koliko je korisnika novog načina naplate grejanja tokom prošle grejne sezone platilo manje nego da je plaćalo zagrevanje stana po kvadratnom metru, a koliko je njih to koštalo više. Eksperiment je obavljen u tri zgrade i bilo je i zadovoljnih i onih drugih, a samo stanovnici jedne od te tri zgrade kolektivno su izrazili želju da i dalje plaćaju grejanje po merenom utrošku.

Štednja toplote košta 3,5 miliona evraProšlo je više od godinu dana od trenutka kada je za rukovodstvo pančevačkog „Grejanja“ počelo da otkucava vreme dato za završetak obimnog posla ugradnje kalorimetara u sve stanove koji koriste daljinsko grejanje.

Zadatak je leta 2010. postavila gradska Skupština, a danas je sve tamo gde je bilo i pre godinu dana: merače toplote ima samo pedesetak stanova u tri zgrade, gde su oni eksperimentalno ugrađeni pred početak prošlogodišnje grejne sezone, a za tri godine od donošenja odluke posao bi morao biti obavljen.

„Grejanje“ do sada nije izašlo sa preciznim podacima koliko je korisnika novog načina naplate grejanja tokom prošle grejne sezone platilo manje nego da je plaćalo zagrevanje stana po kvadratnom metru, a koliko je njih to koštalo više. Od direktora „Grejanja“ Miodraga Lazića mogli smo dobiti samo podatak da je eksperiment obavljen u tri zgrade i da je bilo i zadovoljnih i onih drugih, kao i da su samo stanovnici jedne od te tri zgrade kolektivno izrazili želju da i dalje plaćaju grejanje po merenom utrošku.

Kako, međutim, vreme odmiče, a građani su ove jeseni opet postavili pitanje zašto ugradnja kalorimetara nije počela, u „Grejanju“ su odlučili da sebi daju predaha. Doduše, mora se priznati da za ovakav stav imaju dobar razlog, jer kako kaže direktor Lazić, ukoliko se krene u ugradnju kalorimetara, biće potrebno uzeti kredit od tri do tri i po miliona evra. Šta, pak, ako se po uzimanju kredita pokaže da ima i onih koji ne žele da im se na ovakav način meri isporučena toplota, ili nemaju nameru to da plate 40.000 dinara?

Rukovodstvo „Grejanja“ je u KFV banci našlo partnera za ovaj posao, banka je spremna da odobri kredite pod povoljnim uslovima: sa sedam odsto godišnje kamate, na sedam godina, sa grejs periodom od godinu dana, ali, da li će sve pare biti upotrebljene? Građani bi kredit otplaćivali u ratama, mesečno od 400 do 500 dinara.

– Odlučili smo da pre no što potpišemo ugovor sa bankom obavimo anketiranje naših korisnika i utvrdimo koliko je njih spremno da ugradi kalorimetre, odnosno delitelje toplote. Odlukom gradske Skupštine, oni koji posle perioda od tri godine ne budu imali kalorimetre mogu da nastave plaćanje po kvadratnom metru stana, ali uz uvećanje cene od 50 odsto. No, moramo da znamo koliko korisnika naših usluga zaista želi merače, jer bi bilo loše da se zadužimo na sumu koja će posle ostati neiskorišćena – kaže Miodrag Lazić.

Naravno, kada anketa bude obavljena, rezultati će biti dati na uvid odbornicima, koji će odlučiti hoće li jednom donesena odluka ostati na snazi, ili će biti promenjena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik