Struja na tržištu od jula

Bez autora
Apr 29 2014

Ministarstvo energetike i EPS najavljuju da će se srpsko tržište struje potpuno otvoriti već od jula. Ipak, snabdevača će moći da menjaju samo redovne platiše, jer je jedini uslov da korisnici nemaju dugove za struju. Pored frabrika, preduzeća, ustanova i domaćinstva će moći da biraju od koga će kupovati struju. Prelazak kod dugog snabdevača je besplatan. U svoje stanove i kuće, građani ne treba da ugrađuju nikakvu dodatnu elektroopremu. Sa izabranim dobavljačem treba samo da potpišu Ugovor o snabdevanju, koji precizira cenu struje, potrošnju, rokove.

Struja na tržištu od julaMinistarstvo energetike i EPS najavljuju da će se srpsko tržište struje potpuno otvoriti već od jula. Ipak, snabdevača će moći da menjaju samo redovne platiše, jer je jedini uslov da korisnici nemaju dugove za struju.

Pored frabrika, preduzeća, ustanova i domaćinstva će moći da biraju od koga će kupovati struju.

Prelazak kod dugog snabdevača je besplatan. U svoje stanove i kuće, građani ne treba da ugrađuju nikakvu dodatnu elektroopremu. Sa izabranim dobavljačem treba samo da potpišu Ugovor o snabdevanju, koji precizira cenu struje, potrošnju, rokove.

"Domaćin kome se učini da je neki snabdevač pouzdaniji ili jeftiniji, on će se njemu samo obratiti i taj snabdevač će mu ceo posao završiti", kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.

Ipak, snabdevača će moći da menjaju samo redovne platiše, jer je jedini uslov da korisnici nemaju dugove za struju.

"Uslov da pređete jeste da dobijete potvrdu od prethodnog snabdevača da ste izmirili svoj dug. S druge strane, nijedan snabdevač neće preuzimati nekog ko nije izmirivao dugove jer mu kupac koji ne plaća i ne treba", kaže Željko Marković, direktor "EPS snabdevanja i distribucije".

Naravno, domaćinstva, ako ne žele, ne moraju ništa da menjaju i mogu ostati kod EPS-a.

"To ne znači da će EPS izgubiti kupce, nego u onom komercijalnom delu mora da nađe neke pogodne pakete da svojim potrošačima ponudi konkurentnu ponudu", objašnjava Hadžibabićeva.

Marković kaže da postoji jedan prostor za te ljude koji se greju na struju i može se ponuditi jeftiniji proizvod, odnosno može se ponuditi jeftiniji račun za električnu energiju i to kod onih koji troše više od 2.500 kilovat-sati.

Iskustva Hrvatske pokazuju da je zbog dolaska konkurencije tamošnja elektroprivreda prošle godine izgubila nekoliko desetina hiljada domaćinstava. Najvažnije je, kažu, da građani budu dobro informisani o uslugama koje im snabdevač nudi.

"Mi moramo imati veoma dobre odnose sa kupcima. Imamo povlastice, imamo program vernosti HEP-u, imamo nekakve cene, modele koji su prilagođeni dijagramu potrošnje različitim kupcima", kaže Tomislav Šerić, predsednik Uprave HEP-a.

Cene formira tržište, ali ostaće i mogućnost snabdevanja kod javnog snabdevača, gde će promene cena biti postepene, a u planu EPS-a za ovu godinu nema poskupljenja.

Evropska unija zahteva otvaranje energetskih tržišta jer se time ukida monopol, povezuju prenosni sistemi, a od skupe energije treba zaštititi najsiromašnije.

"Onim potrošačima kojima treba pomoć, ta pomoć treba da dođe od strane države, ne od strane tržišta, to je jedini kriterijum koje tržište zahteva. Znači, svako može biti subvencionisan, ali izvan formiranja tržišnih cena", kaže Simon Uzunov iz Sekretarijata energetske zajednice Jugoistočne Evrope.

U Srbiji ima skoro 75 licenciranih trgovaca strujom, a polovina je aktivna. Prava tržišna konkurecija se očekuje za nekoliko godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik