Struja napunila kase preduzećima

Bez autora
Mar 06 2014

Sva proizvodna i elektrodistributivna preduzeća koja posluju u sastavu "Elektroprivrede RS" i matično preduzeće poslovali su pozitivno u 2013. godini, a u minusu je ostao samo "Istraživačko-razvojni centar". Potvrdili su to u "Elektroprivredi RS" i dodali da je na nivou ovog mješovitog holdinga, prema preliminarnim rezultatima zavisnih preduzeća koja posluju u njegovom sastavu, u 2013. godini ostvaren pozitivan rezultat. Trenutno ne raspolažemo preciznim rezultatima poslovanja mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS". Te podatke ćemo imati tek poslije izrade konsolidovanih finansijskih izvještaja, koji nisu prosti zbir rezultata poslovanja zavisnih preduzeća. Zakonski rok za njihovu predaju je 30. april, kazali su u "Elektroprivredi RS". U "Elektroprivredi" su istakli da je matično preduzeće lani ostvarilo dobit od 30,7 miliona KM.

Struja napunila kase preduzećimaSva proizvodna i elektrodistributivna preduzeća koja posluju u sastavu "Elektroprivrede RS" i matično preduzeće poslovali su pozitivno u 2013. godini, a u minusu je ostao samo "Istraživačko-razvojni centar".

Potvrdili su to u "Elektroprivredi RS" i dodali da je na nivou ovog mješovitog holdinga, prema preliminarnim rezultatima zavisnih preduzeća koja posluju u njegovom sastavu, u 2013. godini ostvaren pozitivan rezultat.

- Trenutno ne raspolažemo preciznim rezultatima poslovanja mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS". Te podatke ćemo imati tek poslije izrade konsolidovanih finansijskih izvještaja, koji nisu prosti zbir rezultata poslovanja zavisnih preduzeća. Zakonski rok za njihovu predaju je 30. april - kazali su u "Elektroprivredi RS".

U "Elektroprivredi" su istakli da je matično preduzeće lani ostvarilo dobit od 30,7 miliona KM.

Kada su u pitanju proizvodna preduzeća, najveću dobit lani su imale "Hidroelektrane na Drini", koje su bile u plusu 14,9 miliona maraka. Među distributivnim preduzećima, najveću dobit imala je "Elektrokrajina" - 1,2 miliona maraka. "Istraživačko-razvojni centar" prošle godine je ostvario gubitak od 179.000 maraka.

U "Elektroprivredi" su istakli da su lani zabilježeni pozitivni trendovi i kada su pitanju distributivni gubici, koji su u odnosu na 2012. smanjeni za 2,08 odsto.

- Distributivni gubici električne energije u 2013. godini iznosili su 13,29 odsto, dok su u 2012. bili 15,37 odsto. Ovi gubici lani su bili manji za 71,799 gigavat-časova u odnosu na 2012. godinu. Pozitivni finansijski efekti smanjenja distributivnih gubitaka u 2013. u odnosu na 2012. godinu procjenjuju se na oko 8,5 miliona KM - naglasili su u "Elektroprivredi RS".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik