Struja stiže na SMS

Bez autora
Mar 30 2010

Osim što će posle uskršnjih praznika domaćinstva u Beogradu dobiti račun sa skupljim kilovatima, sve će im biti prikazano na novom jedinstvenom računu. Do kraja godine takve račune dobijaće i ostali potrošači u Srbiji. Privreda će račune na ovom obrascu dobiti u maju, a novi obračun biće jasniji potrošačima.Odvojen je na četiri dela i vidi se koliki su troškovi za struju, koliki za pretplatu, šta su dugovanja. Od 1. aprila uvodi se i nova usluga da se preko SMS poruka ili imejl adrese dobiju informacije o stanju duga, obaveštenja o novom računu, uplati, opomeni.

Struja stiže na SMSOsim što će posle uskršnjih praznika domaćinstva u Beogradu dobiti račun sa skupljim kilovatima, sve će im biti prikazano na novom jedinstvenom računu.

Do kraja godine takve račune dobijaće i ostali potrošači u Srbiji.

- Privreda će račune na ovom obrascu dobiti u maju, a novi obračun biće jasniji potrošačima. Odvojen je na četiri dela i vidi se koliki su troškovi za struju, koliki za pretplatu, šta su dugovanja - objasnio je Stevan Milićević, direktor Elektrodistribucije Beograd.

- Od 1. aprila uvodimo i novu uslugu da se preko SMS poruka ili imejl adrese dobiju informacije o stanju duga, obaveštenja o novom računu, uplati, opomeni.

Novina je i da potrošači mogu sami da štampaju račune, a sve usluge su besplatne. Kako kažu u EDB, za korišćenje besplatnih servisa neophodno je dostaviti broj telefona i imejl adresu. Potrošači koji žele preko SMS da provere stanje treba da pošalju poruku ST upišu ED broj i pošalju na 6994. Da bi i ubuduće dobijali sva važna obaveštenja građani treba u EDB da prijave broj mobilnog telefona. Za proveru računa preko interneta potrošači samo treba da ukucaju svoj ED broj kao korisničko ime, a matični broj vlasnika kao lozinku.

Milićević je istakao da EDB trenutno ima najsavremeniji način obračuna električne energije i sistem koji omogućava pregledavanje duga putem interneta ili SMS. U unapređenje ovih usluga u poslednjih nekoliko godina uložio je oko 1,2 miliona evra sopstvenih sredstava.

Prema rečima Milana Mirosavljevića, direktora sektora za tarife i odnose sa kupcima u EPS, odmah posle Beograda ovakve usluge biće uvedene u “Elektrovojvodini”, a potom na području “ElektroSrbije” u Kraljevu.

Plan je da do kraja godine svi potrošači imaju iste forme računa, a uskoro, po završetku nabavke, trebalo bi da stižu i upakovani u koverte.

Privreda bira

Mirosavljević je objasnio da će od aprila privredi na martovskom računu biti prikazan i trošak usluge pristupa i korišćenja prenosnog i distributivnog sistema koji je već postojao u ceni struje.

- Tako će oni koji imaju status kvalifikovanog kupca, moći da sagledaju svoje troškove prenosa i ako žele potraže povoljnijeg prodavca struje - rekao je Mirosavljević.

- Za sada ovo pravo imaju svi kupci, osim domaćinstva za koje se očekuje da će od 2015. godine moći to da koriste.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik