Struju štite specijalci

Bez autora
Aug 22 2011

Ekipa kontrolora u „Elektrodistribuciji Novi Sad“ za pola godine otkrila je 597 kradljivaca struje. Ovaj tim, koji radi 24 sata dnevno nezavisno od drugih službi, u boj protiv nesavesnih potrošača neretko kreće i pod pratnjom - iznajmljenog obezbeđenja. „Elektroprivreda Srbije“ rešila je da stane na put kradljivcima električne energije, pa planira da novosadski model proširi i na ostale delove zemlje. Domaća elektroprivreda lane je izgubila oko 63 miliona evra, zbog neovlašćenog korišćenja struje. Prema procenama, cifra će biti slična i ove godine, a za taj novac EPS je mogao da izgradi oko 25 malih hidrocentrala. Najveći broj krađa, i dalje, beleži „Jugoistok“, koji pokriva Niš, Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i druge opštine južne Srbije. Projekat nezavisnih kontrolora, među kojima su birani sigurni i najbolji radnici spremni da u kontrolu ide sa fizičko-tehničkim obezbeđenjem, zasad funkcioniše samo u Vojvodini...

Struju štite specijalciEkipa kontrolora u „Elektrodistribuciji Novi Sad“ za pola godine otkrila je 597 kradljivaca struje. Ovaj tim, koji radi 24 sata dnevno nezavisno od drugih službi, u boj protiv nesavesnih potrošača neretko kreće i pod pratnjom - iznajmljenog obezbeđenja. „Elektroprivreda Srbije“ rešila je da stane na put kradljivcima električne energije, pa planira da novosadski model proširi i na ostale delove zemlje.

Domaća elektroprivreda lane je izgubila oko 63 miliona evra, zbog neovlašćenog korišćenja struje. Prema procenama, cifra će biti slična i ove godine, a za taj novac EPS je mogao da izgradi oko 25 malih hidrocentrala. Najveći broj krađa, i dalje, beleži „Jugoistok“, koji pokriva Niš, Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i druge opštine južne Srbije. Projekat nezavisnih kontrolora, među kojima su birani sigurni i najbolji radnici spremni da u kontrolu ide sa fizičko-tehničkim obezbeđenjem, zasad funkcioniše samo u Vojvodini.

- Za prvih pola godine, naši kontrolori obišli su širom Srbije oko 320.000 potrošača, i otkrili 4.500 krađa struje - kažu u EPS. - Najveći broj slučajeva neovlašćenog korišćenja električne energije otkrije se u domaćinstvima i malim radnjama. Tokom prošle godine, otkriveno je oko 8.000 krađa struje - kažu u EPS. - Međutim, ove godine nema povećanja broja neovlašćenog korišćenja, već samo se povećavaju otkriveni slučajevi. Projekat u Novom Sadu je počeo u februaru ove godine i zasad je u eksperimentalnoj fazi. Čekamo da vidimo kakve će rezultate postići nezavisni tim. Ako se bude u praksi bude pokazalo kao dobro, planiramo da ovaj model proširimo na sva naša privredna društva.

Dok na nivo celog EPS ne primećuju rast krađa struje, u „Elektrodistribuciji Novi Sad“ kažu da se električna energija sve više krade, pre svega zbog loše finansijske situacije građana.

- Osim domaćinstava i manjih privatnih preduzeća, krađe se sve više dešavaju i od strane ugostiteljskih objekata koji rade u večernjim satima - kaže Stevica Cigulov, rukovodilac Sektora za trgovinu električnom energijom. - Vlasnici ovih objekata su, izgleda, mislili da ne kontrolišemo merna mesta van radnog vremena, ali, i njima smo „doskočili“ pošto smo formirali posebnu ekipu koja kontrolu krađe struje sprovodi 24 časa.

Kako kaže Dragan Tunguz, šef odseka za pretplatničke odnose u EDNS, kada otkriju potrošače koji kradu struju, ekipe imaju pratnju obezbeđenja, pošto su se dešavale i neprijatne situacije.

- Za ove poslove angažvali smo privatnu kompaniju, tako da su naši radnici sada daleko sigurniji, kada obavljaju svoje radne zadatke - kaže Tunguz.

Potrošnja

Kako kaže Stevica Cigulov, najteže je utvrditi krađu struje uz pomoć magneta.

- Tek ako uhvatimo počinioca na delu, možemo nešto da uradimo - kaže Cigulov. - Ako, naime, nađemo magnet na brojilu, onda imamo dokaz da je u pitanju krađa struje. Sumnjive potrošače, inače, možemo da nađemo kroz analizu mesečne potrošnje. Ako neko ima znatno manju potrošnju od uobičajene, jasno je da se nešto dešava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik