Struka i poduzetnici složni: Vodik postaje gorivo budućnosti

Bez autora
Apr 14 2024

Hrvatska, Slovenija i talijanska regija Furlanija- Julijska krajina razvijaju prvi europski projekt "Dolina vodika Sjeverni Jadran" vrijedan 25 milijuna eura.

Cilj je razviti kvalitetnu infrastrukturu za obnovljiv vodik i bržu zelenu tranziciju regije što je bila i tema konferencije u Hrvatskoj gospodarskoj komori. I struka i poduzetnici slažu se da vodik postaje gorivo budućnosti i iznimno je važan za Europski zeleni plan.

Ovo postrojenje komunalni otpad i biomasu pretvara u čisti vodik koristeći se sunčevom energijom. Tehnologiju je razvio zagrebački start up, a otok Cres prvi će ga testirati.

- Na Cresu zajedno s Lošinjom planiramo transformirati ukupni nereciklabilni otpad kako bi se proizvela dovoljna količina čistog vodika niskougljičnog koja odgovara petini ukupne potrošnje energije na arhipelagu, rekla je direktorica Active Solera Ivana Jukić.

Pametno gospodariti otpadom žele i Križevci koji će primijeniti inovaciju Dokinga u zbrinjavanju tona otpada godišnje. Čisti vodik primjenjuju i druge tvrtke okupljene na projektu Dolina vodika "Sjeverni Jadran".

- Očekujemo da ćemo proizvoditi pet tisuća tona zelenog obnovljivog vodika, a taj vodik će se plasirati i potrošiti upravo na ovom području kroz različite projekte u industriji kojoj je vodik jedina mogućnost za dekarbonizaciju, naglasila je direktorica Sektora za industriju i održiv razvoj HGK Marija Šćulac.

Za pilot-projekte Hrvatskoj je na raspolaganju oko sedam i pol milijuna eura nepovratnog novca.

- Ovaj je projekt u interesu cijele Europe. Nećemo odmah sutra imati vozila na vodik, ali ovo je ambiciozan projekt i treba nam vremena, istaknuo je talijanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Paolo Trichilo.

- Ono gdje bih ja volio vidjeti vodik je u javnom gradskom prijevozu, jer tu je u pitanju osim čiste energije i smanjenje buke, a pokušavamo i uključiti i lokomotive na vodik kako bi unaprijedili željeznički promet, a imamo i industriju koja je zainteresirana za korištenje vodika umjesto prirodnog plina, rekao je načelnik Sektora za energetiku Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Vjekoslav Jukić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik