Stvoreni uslovi za strateško partnerstvo sa „Francuskom elektroprivredom”

Bez autora
Apr 07 2024

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i „Francuske elektroprivrede” (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog i saradnju u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović izjavila je tim povodom da se ovim dokumentom stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa „Francuskom elektroprivredom” u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Ona je istakla da je EDF iskazao interesovanje za saradnju sa „Elektroprivredom Srbije” u razvoju novih i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse.

Ministarka je dodala da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Đedović Handanović je prethodno danas razgovarala sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom o pripremi predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj i razgovora sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom o saradnji u oblasti energetike.

Kao što je nedavno izjavio predsednik Vučić, sa Francuskom razgovaramo o strateškoj saradnji u mnogim oblastima, među kojima je energetika jedna od najznačajnijih, navela je Đedović Handanović.

Ministarka je napomenula da zbog rasta potražnje za električnom energijom, koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, Srbija razmišlja o upotrebi nuklearne energije, koja jedina može da obezbedi baznu energiju i poštovanje „net-zero” koncepta.

Prema njenim rečima, Francuska približno 70 odsto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana i važno je što će dvojica predsednika razgovarati o ovoj temi u trenutku kada mnoge države razmatraju veću ulogu nuklearne energije u jačanju energetske bezbednosti i rešavanju klimatskih izazova.

Ona je ukazala na to da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, prirodnim i tehničkim fakultetima, naučnim institutima i drugim institucijama u zemlji kako bi unapredili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju ovakvih projekata.

To je takođe prilika da vratimo veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije, jer ćemo morati da obezbedimo nove kapacitete u narednim godinama i decenijama, poručila je Đedović Handanović.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju očekuje se tokom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj.

Uspostavljanje okvira za dugoročni dijalog sa Francuskom u oblasti energetske tranzicije

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključke kojima se obezbeđuje jedan od ključnih preduslova za plasman sveže borovnice i suve šljive na tržište Narodne Republike Kine

Vlada je usvojila i Zaključak o sprečavanju i kontroli avijarne influence, što je najvažniji preduslov za izvoz pilećeg mesa iz Srbije na kinesko tržište.

Na sednici je usvojen Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Electricite de France (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Memorandumom o razumevanju se definiše i uspostavlja okvir za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije, a svrha ovog dokumenta je i sprovođenje energetske politike u oblasti koja je od zajedničkog interesa, a gde bi EDF mogao biti uključen kao strateški partner.

Članovi Vlade su se, takođe, saglasili da „Muzej nauke i tehnike”, čiji je osnivač Republika Srbija, zaključi sporazum sa „Muzejom automobila – zbirka Bratislava Petkovića”, kojim će se obezbediti privremeni smeštaj i potrebni uslovi za čuvanje zbirke „Muzeja automobila – zbirka Bratislava Petkovića”.

Ovaj muzej je najmlađi u nizu tehničkih muzeja u Srbiji, a u njegovoj zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i svetu, kao i za istoriju automobilizma u HH veku.

Zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća. U zbirci je oko sto vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine, a predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti koja doprinose izučavanju istorije automobilizma.

Na sednici je doneto Rešenje o davanju saglasnosti na odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Užica, Republika Srbija, i Opštine Pljevlja, Crna Gora.

Skupština grada Užica donela je pomenutu odluku, kojom je precizirano da se saradnja uspostavlja u oblastima: ekonomije, nauke, kulturno-umetničkog i istorijskog nasleđa, obrazovanja, sporta, turizma, ekologije, privrede, programa za olakšavanje obostranih poseta privrednika, investitora, sportista, turista, mladih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik