Svečano uručeni ugovori o koncesiji za izgradnju MHE

Bez autora
Jun 02 2014

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, dodijelio je u ponedjeljak ugovore o koncesiji za izgradnju deset malih hidroelektrana (mHE) na šest vodotoka što će, kako je ocijenio, doprinijeti da Crna Gora postane izvoznik električne energije. Crna Gora izgradnjom mHE ispunjava evropske obaveze i dobija višak električne energije, koji može usmjeriti na izvoz, što će naročito biti značajno nakon izgradnje podmorskog kabla.Obnovljivi izvori energije su ekološki najprihvatljiviji, najjeftiniji i smanjuju potrebu Crne Gore za uvozom struje, kazao je Kavarić. On je dodijelio ugovore o koncesiji konzorcijumu Plava Hydro Power sa Kosova za izgradnju dvije mHE na Đuričkoj rijeci, kao i beranskoj kompaniji Hidroenergija Montenegro, za gradnju jedne mHE na Kaludarskoj rijeci. Koncesioni ugovor je dobio i konzorcijum Interenergo iz Slovenije za izgradnju dvije mHe na Vrbnici i Hydro Bistrica za gradnju jedne na vodotoku Bistrica. Ugovor je dobio i konzorcijum Kutska i Mojanska za gradnju jedne mHE na Kutskoj rijeci i tri na Mojanskoj.

Svečano uručeni ugovori o koncesiji za izgradnju MHEMinistar ekonomije, Vladimir Kavarić, dodijelio je u ponedjeljak  ugovore o koncesiji za izgradnju deset malih hidroelektrana (mHE) na šest vodotoka što će, kako je ocijenio, doprinijeti da Crna Gora postane izvoznik električne energije.

- Crna Gora izgradnjom mHE ispunjava evropske obaveze i dobija višak električne energije, koji može usmjeriti na izvoz, što će naročito biti značajno nakon izgradnje podmorskog kabla.Obnovljivi izvori energije su ekološki najprihvatljiviji, najjeftiniji i smanjuju potrebu Crne Gore za uvozom struje - kazao je Kavarić.

On je dodijelio ugovore o koncesiji konzorcijumu Plava Hydro Power sa Kosova za izgradnju dvije mHE na Đuričkoj rijeci, kao i beranskoj kompaniji Hidroenergija Montenegro, za gradnju jedne mHE na Kaludarskoj rijeci.

Koncesioni ugovor je dobio i konzorcijum Interenergo iz Slovenije za izgradnju dvije mHe na Vrbnici i Hydro Bistrica za gradnju jedne na vodotoku Bistrica. Ugovor je dobio i konzorcijum Kutska i Mojanska za gradnju jedne mHE na Kutskoj rijeci i tri na Mojanskoj.

- U konzorcijumima se nalaze tri strane i šest domaćih kompanije. Strane kompanije su renomirane i dokazale su se na polju gradnje mHE u okruženju. Triangle GC ING je  kćerka kompanija Triangle General Contractors iz Njujorka, a ljubljanski Interenergo kćerka firma poznate austrijske grupe Kelag i Vodni Zdroje iz Češke - rekao je Kavarić.

Koncesionim ugovorima je predviđena gradnja deset mHE, ukupne instalisane snage 23,324 megavata (MW) i predviđene godišnje proizvodnje 86,29 hiljada gigavat sati (GWh). Ukupna vrijednost investicija iznosi 46,63 miliona eura.

Ugovori o koncesiji potpisani su u aprilu i maju, na osnovu tendera koji je u julu prošle godine raspisalo Ministarstvo ekonomije i onog koji je u novembru pokrenut na inicijativu ponuđača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik