TE Stanari bi u probni rad mogla biti puštena 2015. godine

Bez autora
Nov 03 2013

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić očekuje da će Termoelektrana "Stanari" biti puštena u probni rad 2015. godine, a da će već 2016. godine dobiti i upotrebnu dozvolu. Golićeva je zadovoljna dinamikom izvođenja radova, te naglasila da je ovo prvi termoenergetski objekat poslije rata u Republici Srpskoj, kao i da investitor redovno izmiruje koncesione obaveze. Na gradilištu su inspektori da obezbijede da sve teče u skladu sa propisima i standardima Republike Srpske i Evropske unije. U projekat izgradnje angažovane su domaće firme koje upošljavaju oko 250 radnika. Direktor Rudnika i Termoelektrane "Stanari" Ivica Jakovljević naveo je da je ovo godina gradnje, a iduća je godina montaže konstrukcija iz Kine. Cilj je da 2016. godine termoenergetski objekt bude priključen na elektro-energetsku mrežu.

TE Stanari bi u probni rad mogla biti puštena 2015. godineMinistrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić očekuje da će Termoelektrana "Stanari" biti puštena u probni rad 2015. godine, a da će već 2016. godine dobiti i upotrebnu dozvolu.

Golićeva je zadovoljna dinamikom izvođenja radova, te naglasila da je ovo prvi termoenergetski objekat poslije rata u Republici Srpskoj, kao i da investitor redovno izmiruje koncesione obaveze.

"Na gradilištu su inspektori da obezbijede da sve teče u skladu sa propisima i standardima Republike Srpske i Evropske unije", naglasila je Golićeva.

Ona je zadovoljna što su u projekat izgradnje angažovane domaće firme koje upošljavaju oko 250 radnika.

Direktor Rudnika i Termoelektrane "Stanari" Ivica Jakovljević naveo je da je ovo godina gradnje, a iduća je godina montaže konstrukcija iz Kine.

"Cilj je da 2016. godine termoenergetski objekt bude priključen na elektro-energetsku mrežu", istakao je Jakovljević.

Dekan banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Milan Stanković podsjetio je da je resorno ministarstvo i Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija RS sa ovim fakultetom sklopilo ugovor o sticanju praktičnih znanja svršenih studenta na Institutu.

"Ovo je savršena prilika da se upoznamo sa najsavremenijim uređajima i da se upotpuni teoretsko znanje", naglasio je Stanković.

Konsultant kineske kompanije "Dongfang electric" Liu Venksin, koji je i bivši kineski ambasador u BiH, istakao je da je ovo prvi veći projekt na ovim prostorima, ali ne i posljednji.

U februaru 2008. godine "EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari" potpisala je sa Vladom RS koncesioni ugovor o izgradnji i korištenju Termoelektrane "Stanari".

"EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari" potpisala je u maju 2010. godine sa kompanijom "Dongfang electric" ugovor o isporuci opreme i izgradnji Termoelektrane "Stanari", koji je stupio na snagu u 21. decembra 2012. godine i trajat će oko 45 mjeseci. Vrednost ugovora je oko 400.050.000 dolara.

Termoelektrana "Stanari" jedinstven je projekat na području jugoistočne Evrope jer se gradi po sistemu "ključ u ruke", odnosno sklapa se od dijelova koje je kompanija "Dongfang electric" proizvela u Kini.

Voz sa prvom pošiljkom opreme za Termoelektranu "Stanari" došao je 23. septembra ove godine, a dovezao je prvih 1.800 tona tereta za izgradnju ove termoelektrane, čime je označen i početak projekta logističko-transportne podrške hrvatske kompanije "AGIT" u saradnji sa "Željeznicama Republike Srpske" i Lukom Rijeka u Hrvatskoj.

Predviđeno je da ova termoelektrana bude snage 300 megavat-sati i da godišnje proizvodi dva miliona megavat-sati električne energije. Očekuje se da će nakon izgradnje Termoelektrana "Stanari" upošljavati oko 900 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik