Topla voda iz obnovljivih izvora i za turizam

Bez autora
Nov 24 2013

Projekat Montesol, odnosno kupovina solarnih sistema za zagrijavanje vode na beskamatne kredite, biće produžen do naredne godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije. To je drugi put da se zbog neiskorišćenih sredstava realizacija projekta produžava, a kako kažu, ovaj put osim domaćinstava, za kupovinu solarnih sistema moći će da konkurišu i turistički poslenici. Svega 35 odsto od milion američkih dolara iskorišćeno je za dvije godine trajanja projekta Montesol, namijenjenih subvencionisanju kamatnih stopa za kupovinu solarnih sistema za zagrijavanje vode. To je bio razlog da Ministarstvo ekonomije predloži Vladi nastavak tog projekta do kraja naredne godine.

Topla voda iz obnovljivih izvora i za turizamProjekat Montesol, odnosno kupovina solarnih sistema za zagrijavanje vode na beskamatne kredite, biće produžen do naredne godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

To je drugi put da se zbog neiskorišćenih sredstava realizacija projekta produžava, a kako kažu, ovaj put osim domaćinstava, za kupovinu solarnih sistema moći će da konkurišu i  turistički poslenici.

Svega 35 odsto od milion američkih dolara iskorišćeno je za dvije godine trajanja projekta Montesol, namijenjenih  subvencionisanju  kamatnih stopa za kupovinu solarnih sistema za zagrijavanje vode, kažu u Ministarstvu ekonomije.

To je bio razlog da Ministarstvo predloži Vladi nastavak tog  projekta do kraja naredne godine.

- Za projekat sada mogu konkurisati pravna lica iz sektora turizma koji imaju smještajne kapacitete. Hotel &resort, wildbeautyresort, grupa hoteli (hotel, mali hotel, boutique hotel, hotel garni, aparthotel, condo-hotel, hostel, pansion i motel), turističko naselje, etno-selo, ekologe, vila, kuća za iznajmljivanje, turistički apartman i soba za iznajmljivanje, gostionica, planinarski dom, odmaralište, kamp – saopštio je Pobjedi Velibor Sinanović iz Ministarstva ekonomije.

Uslovi

Na taj način bi se, po ocjeni Sinanovića, dodatno pospješio razvoj tržišta u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i valorizacija značajnog potencijala Crne Gore u pogledu solarne energije.

- Nakon proširenja projekta, iznos kredita za pravna lica bi bio povećan do 50.000 eura, sa periodom otplate do 7 godina i 0 % kamatne stope, za korisnike kredita – saopštio je Sinanović.

Krediti se mogu uzeti kod NLB Montenegro banke ili Hipo Alpe Adria banke, a za ugradnju sistema zainteresovani apliciraju kod neke od 13 kopmanija za distribuciju i ugradnju sa kojima je Ministrstvo ekonomije ranije potpisalo Sporazum o saradnji.

Domaćinstva

Projekat Montesol, koji realizuje Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, italijanskog ministarstva za zaštitu životne sredine kopna i mora, započet je 2011. godine i bio je isključivo namijenjen domaćinstvima.

- Do sada je oko 100 domaćinstava ugradilo solarni sistem u okviru projekta Montesol – kaže Sinanović.

I pored velikog interesovanja, samo mali broj domaćinstava se odlučio za ugradnju tih sistema, pa je projekat već jednom produžavan.

- Razlozi za ovakvu situaciju su višestruki. Prije svega to je slaba svijest građana o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, donekle slaba kupovna moć građana, kao i kreditna prezaduženost – kaže Sinanović.

Uspjeh

On je uvjeren da će proširenjem na oblast turizma projetak sada imati više uspjeha.

- Od početka projekta, značajan broj pravnih lica iz sektora turizma bio je zainteresovan za učešće u projektu Montesol. S obzirom na veliki broj zahtjeva od strane pravnih lica kod distributera/instalatera, smatramo da će proširenje projekta pozitivno uticati na realizaciju projekta – zaključio  je Sinanović
Godišnja ušteda i do 200 eura

Solarni sistemi za grijanje vode, do sada su po podacima Ministarstva ekonomije, najvećim dijelom instalirani u centralnom i u primorskom regionu.

- Na osnovu informacija koje smo dobili, možemo reći da su dosadašnja iskustva klijenata izuzetno pozitivna.

Ugradnjom za zagrijavanje vode može se na godišnjem nivou uštedjeti do 2000 kwh električne energije odnosno do 200 eura – saopšteno je iz Ministarstva.

Lako do kredita, garancija do 7 godina

Prednosti ovog projekta su, pored značajne ekonomsko – energetske uštede i pojednostavljena procedura za dobijanje kredita.

- Takođe, kvalifikovani distributeri/instalateri obezbjeđuju najmanje 7 godina garantnog perioda (osim za garancije od 5 godina na rezervoari 10 godina na kolektor) za potpun ili djelimičan kvar (osim ako su u pitanju neadekvatni uslovi za rad ili neadekvatno rukovanje) i odgovorni su za pružanje usluga održavanja ugrađenih sistema tokom i nakon perioda garancije – saopšteno je iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik