Toplana: Imovina vrijedi 33 miliona KM

Bez autora
Jun 02 2014

Imovina gradske "Toplane", koja bi trebalo da bude ponuđena budućem koncesionaru na upravljanje, procijenjena je na 32,72 miliona KM. Navedeno je to u odluci o davanju na upravljanje imovine "Toplane" zaključenjem posla sticanja i raspolaganja imovine velike vrijednosti koja će se danas naći na dnevnom redu godišnje sjednice Skupštine akcionara ovog preduzeća. U "Toplani" objašnjavaju da ova odluka predstavlja nastavak aktivnosti kojima bi se ovo komunalno preduzeće izvuklo iz teške finansijske situacije. Ukoliko akcionari usvoje ovu odluku, grad će dobiti saglasnost da može dati "Toplanu" pod koncesiju a visina naknade će u daljoj proceduri biti regulisana ugovorom, objasnili su u "Toplani".

Toplana: Imovina vrijedi 33 miliona KMImovina gradske "Toplane", koja bi trebalo da bude ponuđena budućem koncesionaru na upravljanje, procijenjena je na 32,72 miliona KM.

Navedeno je to u odluci o davanju na upravljanje imovine "Toplane" zaključenjem posla sticanja i raspolaganja imovine velike vrijednosti koja će se danas naći na dnevnom redu godišnje  sjednice Skupštine akcionara ovog preduzeća.

U "Toplani" objašnjavaju da ova odluka predstavlja nastavak aktivnosti kojima bi se ovo komunalno preduzeće izvuklo iz teške finansijske situacije.

- Ukoliko akcionari usvoje ovu odluku, grad će dobiti saglasnost da može dati "Toplanu" pod koncesiju a visina naknade će u daljoj proceduri biti regulisana ugovorom - objasnili su u "Toplani".

Dodali su da, pošto je u pitanju prijedlog odluke, na samoj sjednici može doći i do nekih promjena u sadržaju.

Akcionari će danas razmatrati i odluku o pokriću gubitka za 2013. godinu u iznosu od 13,83 miliona KM. Dio gubitka u iznosu od 1,97 miliona KM biće pokriven iz neraspoređene dobiti, 26.883 KM iz neraspoređene dobiti ranijih godina a 15.418 KM iz zakonskih rezervi društva.

- Ostatak gubitka u iznosu od 11,82 miliona KM ostaje nepokriven i njegovo pokrivanje je planirano iz tekućeg poslovanja - navedeno je u odluci.

Skupština grada je na zasjedanju održanom sredinom aprila usvojila program mjera za restrukturiranje toplifikacionog sistema kojim je u cilju dugoročnog rješenja problema grijanja u grada predviđen model dodjele koncesije za toplifikacioni sistem.

Grad je od 2011. do prošle godine uložio u "Toplanu" 42,3 miliona maraka vlastitih sredstava, a u 2011. godini izdao je garanciju za kreditno zaduženje ovog preduzeća od 20 miliona KM. Dokapitalizacijom "Toplane" u 2013. godini u iznosu od deset miliona KM povećao se udio grada u kapitalu ovog komunalnog preduzeća sa 65 na 76,8 odsto. Procjenjuje se da akumulirani gubitak "Toplane" iznosi oko 66,9 miliona KM.

Kotlovnice

Za poboljšanje grijanja u gradu planirana je i izgradnja mini-kotlovnica na drvnu sječku u naseljima Kočićev vijenac i Starčevica. Emisijom obveznica "Toplane" kod IRB-a obezbijeđeno je devet miliona maraka za realizaciju ovog projekta. Prema ranijim najavama, izgradnja kotlovnice na Kočićevom vijencu trebalo je da počne do kraja maja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik