Toplane će birati prodavca mazuta

Bez autora
Apr 18 2010

Udruženje toplana Srbije veruje da će liberalizacijom tržišta naftnih derivata od Nove godine problem redovne isporuke mazuta konačno biti rešen, jer toplane više neće zavisiti samo od jednog dobavljača – Naftne industrije Srbije, već će moći da biraju od koga će, na koji način i po kojoj ceni kupovati ovaj energent. U ovom trenutku je čak 14 toplana u blokadi zbog nemogućnosti da plate preuzeti mazut, ali to neće dovesti u pitanje grejanje do trećeg maja do kada će se grejati stanovi priključeni na daljinski sistem, ukoliko temperatura padne ispod 12 stepeni. U toplanama ne kriju da nisu zadovoljni saradnjom s NIS-om i dodaju da razumeju da se i ovaj dobavljač tržišno ponaša i da zbog svoje poslovne politike nije mogao da isporučuje mazut onima koji nisu solventni. Ali kompromis je ipak mogao da se nađe. To ne znači da se ubuduće neće sarađivati s NIS-om.

Toplane će birati prodavca mazutaUdruženje toplana Srbije veruje da će liberalizacijom tržišta naftnih derivata od Nove godine problem redovne isporuke mazuta konačno biti rešen, jer toplane više neće zavisiti samo od jednog dobavljača – Naftne industrije Srbije, već će moći da biraju od koga će, na koji način i po kojoj ceni kupovati ovaj energent.

To je juče potvrdio za „Politiku” Milovan Lečić, predsednik ovog udruženja.

– U ovom trenutku je čak 14 toplana u blokadi zbog nemogućnosti da plate preuzeti mazut, ali to neće dovesti u pitanje grejanje do trećeg maja do kada će se grejati stanovi priključeni na daljinski sistem, ukoliko temperatura padne ispod 12 stepeni – pojašnjava on.

U toplanama ne kriju da nisu zadovoljni saradnjom s NIS-om i dodaju da razumeju da se i ovaj dobavljač tržišno ponaša i da zbog svoje poslovne politike nije mogao da isporučuje mazut onima koji nisu solventni. „Ali kompromis je ipak mogao da se nađe”, kaže Lečić.

– To ne znači da se ubuduće neće sarađivati s NIS-om. Naprotiv. Zato ćemo ovih dana da zakažemo sastanak s čelnim ljudima „NIS-Petrola” i pokušamo da se dogovorimo o saradnji na obostranu korist. Najlogičnije bi bilo da mazut preuzimamo iz domaćih rafinerija, jer ga ima dovoljno, ali treba naći zajedničku računicu s NIS-om – objašnjava Lečić.

Inače, da je tržište derivata otvoreno, ili da je bar dozvoljen slobodan uvoz mazuta, u toplanama tvrde da su mogli i po povoljnijoj ceni da ga nabavljaju i ove grejne sezone. Međutim, ostaje nejasno ko bi i kako platio te nove količine, ako toplane već nisu mogle da ga plaćaju NIS-u.

Da je NIS nastavio i mimo ugovora koji je potpisan uoči ove grejne sezone da isporučuje mazut toplanama koje nisu mogle da ga plate (zbog svoje loše naplate), zaključno bi s 15. junom dobio novac, jer bi toplane do tada trebalo da naplate svoje zaostala potraživanja. Upravo je to NIS-u bilo predočeno u pismu kojim su im se toplane obratile sredinom januara kada je situacija postala ozbiljna, podseća naš sagovornik

Upitan da li očekuje da bi zaključno s tim datumom bilo 100 odsto naplate, Lečić kaže da veruje da bi najveći deo novca trebalo da se naplati.

U NIS-u kažu da su pred početak grejne sezone potpisali ugovor s toplanama prema kom je toplanama isporučena dogovorena količina mazuta – 148.000 tona. Na taj način NIS je izašao u susret potrošačima, bez obzira na neizmirene dugove iz prethodnog perioda, i omogućio im čak da odloženi rok za plaćanje mazuta bude 60 dana. S te strane NIS je ispunio sve svoje obaveze. U dogovoru s nadležnim državnim organima i predstavnicima toplana, NIS je učinio sve da prevaziđe ove probleme i da se isporuke mazuta nastave. „Međutim, NIS ne može u nedogled da isporučuje dogovorene količine mazuta bez izvršavanja finansijskih obaveza prema kompaniji”, zaključuju u NIS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik