Toplane spremne, cene na čekanju

Bez autora
Sep 25 2011

I toplane i EPS tehnički su spremni za početak grejne sezone. Nadležni poručuju da svih energenata ima dovoljno. Niko, međutim, još ne može da kaže koliko će oni, ali ni grejanje da koštaju. Većina toplana ima rezerve mazuta samo za 15 do mesec dana. Planiraju da će robnim rezervama vratiti mazut potrošen prošle zime i da će se dogovoriti sa Vladom i dobiti nove količine.Iz "Srbijagasa" uveravaju da će gasa biti dovoljno i da skladište Banatski dvor ima rezervu. U ovom času skladište sa svojim trenutnim kapacitetima zadovoljava potencijalne krizne scenarije, posebno kada se govori o Beogradu gde se može garantovati sigurnost snabdevanja za najugroženije potrošače.

Toplane spremne, cene na čekanjuIako rezervi mazuta u toplanama ima za 15 do 30 dana grejanja, nadležni poručuju da je sve spremno za grejnu sezonu. Ipak, nema informacija koliko će biti cena grejanja, što je od posebnog značaja za domaćinstva, koja toplanama duguju između 80 i 90 miliona evra.

I toplane i EPS tehnički su spremni za početak grejne sezone. Nadležni poručuju da svih energenata ima dovoljno. Niko, međutim, još ne može da kaže koliko će oni, ali ni grejanje da koštaju.

Većina toplana ima rezerve mazuta samo za 15 do mesec dana. Planiraju da će robnim rezervama vratiti mazut potrošen prošle zime i da će se dogovoriti sa Vladom i dobiti nove količine.

Iz "Srbijagasa" uveravaju da će gasa biti dovoljno i da skladište Banatski dvor ima rezervu.

"U ovom času skladište sa svojim trenutnim kapacitetima zadovoljava potencijalne krizne scenarije, posebno kada govorimo o Beogradu gde se može garantovati sigurnost snabdevanja za najugroženije potrošače", kaže Milan Zdravković iz "Srbijagasa".

Problem cene gasa najviše pogađa "Beogradske elektrane" koje su i najveći potrošač. Kao kvalifikovani kupac, gas plaćaju 50 odsto više od ostalih toplana. Ako gas poskupi, u svim toplanama najavljuju i poskupljenje grejanja.

"To mora da se odrazi na cenu, to je u strukturi cena isporuke toplotne energije. Cena energenata učestvuje sa 65 do 70 posto", kaže direktor Uprave za energetiku Beograda Marko Stojanović.

U EPS-u očekuju veliki pritisak na elektroenergetski sistem. Postrojenja su, kažu, spremna za veliku potrošnju i ako bude trebalo, dodatne količine struje obezbediće, kako kažu, iz uvoza.

"Moram da istaknem da će EPS i ove zime pored beogradskih elektrana biti najveća toplana u Srbiji i da se ništa nije promenilo 40 godina u tom pogledu," kaže Dragan Vlaisavljević iz EPS-a.

Vlaisavljević navodi da se postavlja pitanje strategije energetike za naredni period.

Nema jeftinog grejanja

Prema analizama, najjeftinije grejanje je TA pećima, odnosno i to samo ako se pune noću. Za stan od 60 kvadrata za sezonu to košta oko 41.000.

Dodatna punjenja peći, grejanje na ugalj, drva ili centralno koštaju 25.000 dinara više. Biće i skuplje ako energenti poskupe.

"Nema jeftinog grejanja. Potrebno je mnogo uložiti u energetsku efikasnost i da se energenti što manje troše, jer ako količina bude manja, biće i troškovi grejanja manji", kaže Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Dodatno opterećenje su međusobni dugovi. "Srbijagas" mora da plaća "Gaspromu", toplane "Srbijagasu" duguju za gas, za mazut državi, Građani i privreda ne plaćaju redovno grejanje i energete.

Samo domaćinstva za grejanje duguju toplanama između 80 i 90 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik