Toplane teško do naplate od građana

Bez autora
Mar 31 2011

Dve trećine toplana počele su grejnu sezonu na vreme i redovno su grejale mazutom iz Robnih rezervi. Sada će na njemu i uštedeti 150 milona dinara, jer im je Vlada odobrila dodatne olakšice. Istovremeno, Udruženje toplana počinje kampanju za ubrzani prelazak na naplatu grejanja po utrošku. Robne rezerve pomogle su zimus toplane sa 50.000 tona mazuta. Vlada Srbije je dodatno prolongirala i rok za vraćanje tog mazuta i snizila cenu. Taj rok za vraćanje mazuta je istekao praktično 21. marta. Nakon toga sledi još jedan ustupak, a to je da se cena sa ugovorenih 47 dinara po kilogramu spušta na 41 dinar po kilogramu. Iako je to velika pomoć, toplanama to dugoročno ne rešava finasijske probleme, jer isporučenu toplotu teško naplaćuju. U svim gradovima pokušavaju da naplate dugove raznim merama - od utuženja, čak i hipoteka na stan, pa do reprograma.

Toplane teško do naplate od građanaIako je Vlada dodatno prolongirala rok za vraćanje mazuta Robnim rezervama i snizila cenu, toplanama to dugoročno ne rešava finasijske probleme, jer isporučenu toplotu teško naplaćuju. Toplane traže naplatu po utrošku.

Dve trećine toplana počele su grejnu sezonu na vreme i redovno su grejale mazutom iz Robnih rezervi. Sada će na njemu i uštedeti 150 milona dinara, jer im je Vlada odobrila dodatne olakšice. Istovremeno, Udruženje toplana počinje kampanju za ubrzani prelazak na naplatu grejanja po utrošku.

Robne rezerve pomogle su zimus toplane sa 50.000 tona mazuta. Vlada Srbije je dodatno prolongirala i rok za vraćanje tog mazuta i snizila cenu.

"Taj rok za vraćanje mazuta je istekao praktično 21. marta. Nakon toga sledi još jedan ustupak, a to je da se cena sa ugovorenih 47 dinara po kilogramu spušta na 41 dinar po kilogramu", rekao je Dejan Stojanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije.

Iako je to velika pomoć, toplanama to dugoročno ne rešava finasijske probleme, jer isporučenu toplotu teško naplaćuju. U svim gradovima pokušavaju da naplate dugove raznim merama - od utuženja, čak i hipoteka na stan, pa do reprograma.

"Mi ćemo nastojati da te obaveze koje imamo prema Robnim rezervama izmirimo kako bi nam i u sledećoj grejnoj sezoni izašli u susret, jer da nije bilo Robnih rezervi grejna sezona bi bila pod znakom pitanja", rekao je direktor Vranjanske toplane, Goran Petrović.

Naplata po utrošku

U toplanama traže što brže uvođenje naplate po utrošku. Ovih dana počinju da informišu lokalne vlasti i domaćinstva o ugradnji potrebne opreme i merača u stanove i zgrade kako bi što više toplana, takav obračun moglo da primeni već od iduće grejne sezone.

Stojanović kaže da je krajnja posledica svega da svako plati onoliko koliko je potrošio.

"Nikada niko odgovoran iz bilo koje toplane iz Srbije nije rekao da će računi biti ni manji, a ni veći", kaže Stojanović.

Od 53 toplane, grejanje po utrošku naplaćuje za sada samo pet gradova - Subotica, Požarevac, Bečej, Kikinda i Šabac.

Merenje po utrošku, tvrde, daje jasan račun - fiksni deo plaća se cele godine, a varijabilni prati cene energenata. Domaćistva će tako moći sama da određuju kada će se grejati i koliku temperaturu žele u stanovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik