Toplane uštedele od 1,7 miliona evra programom KfW banke

Bez autora
Oct 13 2011

Realizacijom prve tri faze programa Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja ostvarena je ušteda toplotne energije od 37.000 megavatčasova (MWh), ili oko 1,7 miliona evra. Ulaganje u toplane u Srbiji ima i ekološki efekat, jer je emisija ugljen-dioksida smanjena za 10.000 tona godišnje. Kroz program Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja vredan 35,5 miliona evra, nemačka razvojna "KfW banka", uz garancije vlade u Berlinu, plasirala je 12 miliona evra mekog kredita i osam miliona evra granta. Lokalne samouprave i toplane su uložile oko 10 miliona evra, a subvencije vlade Srbije iznose 5,5 miliona evra. Ovo je jedan od najboljih finansijskih aranžmana između Savezne Republike Nemačke i Srbije, a Nemačka je naš najvažniji ekonomski partner u Evropi. Ugovor za četvrtu fazu ovog programa potpisan je 30. septembra, a ta faza će obuhvatiti 18 gradova i angažovati 45 miliona evra KfW banke, 9,2 miliona evra Vlade Srbije, kao i sredstva lokalnih samouprava.

Toplane uštedele od 1,7 miliona evra programom KfW bankeSavetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić rekao je juče da je realizacijom prve tri faze programa Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja ostvarena ušteda toplotne energije od 37.000 megavatčasova (MWh), ili oko 1,7 miliona evra.

Škundrić je naglasio da ulaganje u toplane u Srbiji ima i ekološki efekat, jer je emisija ugljen-dioksida smanjena za 10.000 tona godišnje.

Škundrić je rekao da je kroz program Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja vredan 35,5 miliona evra, nemačka razvojna "KfW banka", uz garancije vlade u Berlinu, plasirala 12 miliona evra mekog kredita i osam miliona evra granta.

Lokalne samouprave i toplane su uložile oko 10 miliona evra, a subvencije vlade Srbije iznose 5,5 miliona evra.

Ovo je jedan od najboljih finansijskih aranžmana između Savezne Republike Nemačke i Srbije, ocenio je Škundrić, koji je ukazao da je "Nemačka naš najvažniji ekonomski partner u Evropi".

Škundrić je naglasio da je 30. septembra potpisan ugovor i za četvrtu fazu ovog programa, koja će obuhvatiti 18 gradova i angažovati 45 miliona evra KfW banke, 9,2 miliona evra Vlade Srbije, kao i sredstva lokalnih samouprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik