Trhulj: FBiH proizvodi višak energije

Bez autora
Jun 05 2014

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj sastao se danas u Sarajevu sa direktorom “Elektroprenosa” i operatora sistema Republike Slovenije (ELES) Aleksanderom Mervarom. Tema razgovora je bio razvoj elektroenergetskog sektora u našoj zemlji i Sloveniji. Trhulj je upoznao gosta iz Slovenije sa stanjem ovog sektora u Federaciji BiH, kao i instalisanom snagom termo i hidroenergetskih proizvodnih kapaciteta koju imaju Bosna i Hercegovina. Federacija BiH trenutno, kao i niz godina ranije, proizvodi višak energije, istaknuo je Trhulj te dodao da, uz to, ima još mnogo raspoloživog potencijala koji se može iskoristiti gradnjom termo i hidroelektrana, od kojih su za neke već u pripremi i pilot projekti.

Trhulj: FBiH proizvodi višak energijeFederalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj sastao se danas u Sarajevu sa direktorom "Elektroprenosa" i operatora sistema Republike Slovenije (ELES) Aleksanderom Mervarom.

Tema razgovora je bio razvoj elektroenergetskog sektora u našoj zemlji i Sloveniji, prenosi novinska agencija Patria.

Trhulj je upoznao gosta iz Slovenije sa stanjem ovog sektora u Federaciji BiH, kao i instalisanom snagom termo i hidroenergetskih proizvodnih kapaciteta koju imaju Bosna i Hercegovina.

"Federacija BiH trenutno, kao i niz godina ranije, proizvodi višak energije", istaknuo je Trhulj te dodao da, uz to, ima još mnogo raspoloživog potencijala koji se može iskoristiti gradnjom termo i hidroelektrana, od kojih su za neke već u pripremi i pilot projekti.

Mervar je ovom prilikom ukazao i na iskustva u procesu razvoja elektroenergetskog sektora s kojima se suočavala Slovenija. Istaknuvši pozitivna, Mervar je ukazao i na moguće probleme koje bi Federacija BiH u procesu otvaranja svog tržišta trebala izbjeći. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik