Tuzlanski kanton mora smanjiti potrošnju energije

Bez autora
Apr 20 2021

Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici donijela Odluku o usvajanju plana energetske efikasnosti na području Tuzlanskog kantona i to je prvi kanton koji je to uradio odmah po dobijanju federalnog akcionog plana.

Federalni akcioni plan u ovoj oblasti je kasnio i usvojen je tek početkom ove godine, a treba da definiše uštede energije u MWh u kantonima za četiri oblasti. To su stambeni, sektor javnih i komercijalnih usluga, inudstrija i saobraćaj. Za TK je predviđena ušteda od oko 53.000 mWh.

"Najveće uštede daju mjere iz programa P6, toplotna izolacija, unutrašnja rasvjeta u javnim objektima itd. Zatim, iz projekta P4, gdje se Vlada TK uključila u sufinansiranje zamjene postojećih kotlova na ugalj kotlovima na pelet. Ukupna sredstva planirana za ovu namjenu su 4,5 miliona KM", pojasnio je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Najveći izvor finansiranja su namjenska sredstva od ekoloških naknada ovog kantona, budžet TK, budžeti opština i gradova te donatori poput UNDP-a. BiH troši najviše energije po jedinici proizvoda u Evropi.

"Nama ne samo da je nužda što ovo radimo, na to nas sili Energetska zajednica na osnovu ugovora koji smo potpisali, već smo u teškoj poziciji jer treba da uradimo dekarbonizaciju, koja je težak proces. Da bismo to prebrodili, moramo ostvariti značajne uštede s aspekta potrošnje energije. Evropa planira svoju potrošnju energije smanjiti za 70%. Mi moramo pratiti te planove", tvrdi Karadžin. Ovo ministarstvo i UNDP će prezentovati projekat o 35 objekata javnih ustanova i njihove sanacije. Pod ingerencijom kantona je 407 objekata javnih ustanova koje treba sanirati. Ministar smatra je TK lider u polju energetske efikasnosti.

"Mi smo obavezni popraviti energetsku sliku BiH, ali imamo i ugovore potpisane s Energetskom zajednicom. Moramo uraditi dekarbonizaciju, imamo mjere za smanjenje zagađenja iz termoelektrane. Tačno se zna koliko procenata moramo smanjiti do 2030. da ne bismo plaćali penale. Ne treba samo Evropa da nas tjera na to, već treba mi sami sebe. Uštede koje bismo mogli ostvariti možemo uložiti u obrazovanje i nauku", zaključuje Karadžin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik