U junu formiranje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti

Bez autora
Apr 04 2021

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević najavio je danas da će do juna biti formirana Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja će biti ključna institucija za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.

Lakićević je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da se dugo čekalo na donošenje zakona koji će na pravi način urediti oblast rudarstva i geoloških istraživanja, energetike, energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije i obnovljivih izvora energije.

U samo nekoliko prethodnih meseci, kako je istakao, pripremljeni su novi zakoni koji će urediti kompletnu oblast i uskladiti je sa svim direktivama Evropske unije.

On je, govoreći o setu novih zakona, dodao da su ovi zakoni okrenuti pre svega građanima i da su građani ti koji treba da imaju najviše koristi.

Prema njegovim rečima, novi zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije građanima će omogućiti, između ostalog, da zamene prozore i vrata, odnosno spoljnu izolaciju na zgradama, urade izolaciju krovova i sisteme grejanja.

Ovim zakonom, kako je napomenuo, predviđeno je formiranje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja će nakon usvajanja zakona u Narodnoj Skupštini, biti fomirana u junu mesecu.

Takođe, kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije biće omogućen lakši put građanima da sami proizvode električnu energiju i na taj način smanje račune, ukazao je Lakićević.

Državni sekretar je posebno istakao da je uloga Uprave da pomogne građanima u finansiranju zamene vrata i prozora, izolacionih fasada i grejnih sistema, tako što će se zajedno sa lokalnom samoupravom finansirati do 50 odsto troškova, a 50 odsto će građani sami plaćati.

Postupak će biti jednostavan za građane, a aktivnosti će se realizovati u saradnji sa lokalnim samoupravama i putem javnog poziva. Planirano je da se nastavi i sa sufinansiranjem projekata energetske sanacije javnih objekata i modernizacije javnog osvetljenja u jedinicama lokalne samouprave. Nakon formiranja Uprave, plan je da u narednim fazama subvencije proširimo kako na javne zgrade i ustanove, tako i na škole i vrtiće, objasnio je Lakićević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik