U narednoj deceniji 10 milijardi evra za ekologiju

Bez autora
Apr 07 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će ova godina u energetskom sektoru u Srbiji biti u znaku investicija i reformisanja javnih preduzeća. Mihajlović je ukazala na to da je planirano da se u narednih deset godina u oblast životne sredine uloži približno 10 milijardi evra. Ona je naglasila da već u septembru počinje skrining za Poglavlje 27, koje se odnosi na ekologiju, i poručila da je Vlada izuzetno posvećena zaštiti životne sredine i opredeljena da ide ka održivom razvoju i „zelenoj ekonomiji“. Kada je reč o novim investicijama u oblasti energetike, Mihajlović je podsetila na to da je krajem 2013. godine potpisan ugovor za izgradnju trećeg bloka u termoelektrani Kostolac B, gde je planirano da radovi počnu do kraja ove godine.

U narednoj deceniji 10 milijardi evra za ekologijuMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će ova godina u energetskom sektoru u Srbiji biti u znaku investicija i reformisanja javnih preduzeća.

Mihajlović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Danas" ukazala na to da je planirano da se u narednih deset godina u oblast životne sredine uloži približno 10 milijardi evra.

Ona je naglasila da već u septembru počinje skrining za Poglavlje 27, koje se odnosi na ekologiju, i poručila da je Vlada izuzetno posvećena zaštiti životne sredine i opredeljena da ide ka održivom razvoju i „zelenoj ekonomiji“.

Kada je reč o novim investicijama u oblasti energetike, Mihajlović je podsetila na to da je krajem 2013. godine potpisan ugovor za izgradnju trećeg bloka u termoelektrani Kostolac B, gde je planirano da radovi počnu do kraja ove godine.

Prema njenim rečima, uskoro bi trebalo da budu okončani i pregovori sa konzorcijumom zainteresovanim za izgradnju novog bloka u Termoelektrani-toplani Novi Sad.

Ona je objasnila da Ministarstvo već duže vreme pregovara sa investitorima koji žele da ulažu u termoelektranu Štavalj sa pripadajućim rudnikom, kao i u reverzibilnu hidroelektranu Bistrica.

U oblasti obnovljivih izvora, kako je podsetila, u prošloj godini je potpisano više od 200 memoranduma za izgradnju mini-hidroelektrana, dok je u martu završen i drugi javni poziv za izgradnju mini-hidroelektrana na 143 lokacije.

Mihajlović je izrazila očekivanje da će u gasnom sektoru biti nastavljena realizacija projekata "Južni tok" i gasovoda Niš–Dimitrovgrad, i dodala da je u planu i raspisivanje tendera za upravljanje otpadom na deponiji u Vinči i izgradnja fabrike za reciklažu.

Jedan od prioriteta energetskog sektora u Srbiji jeste davanje koncesije za aleksinačke uljne škriljace, za koje je, između ostalih, zainteresovana i Estonija, navela je ona.

Prema njenoj oceni, ova ulaganja direktno će uticati na privredni rast Srbije, s obzirom na to da je potrebno određeno vreme da se investicije u energetskom i rudarskom sektoru pokrenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik