U novembru gradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad

Bez autora
Oct 18 2021

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Dimitrovgradu, gde su uručeni ugovori građanima za zamenu stolarije, da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj, koji je moguće ostvariti samo zajedničkim radom države, lokalne samouprave i građana.

Mihajlović je istakla da je povećanje energetske efikasnosti veoma važno za sve, a najpre za građane koji će imati niže račune za utrošenu energiju, a ujedno i zdraviju životnu sredinu.

Trošimo oko 40 odsto više energije nego što je prosek u zemljama Evropske unije, a godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne termoelektrane. Ulagaćemo u energetsku efikasnost i u narednih nekoliko godina, i to između 200 i 250 miliona evra godišnje, navela je ona.

Radićemo zajedno kako bi domaćinstva u Srbiji trošila oko 20 odsto manje kao rezultat povećanja energetske efikasnosti, naglasila je potpredsednica Vlade.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao je da će ova lokalna samouprava učestvovati i u narednim projektima Ministarstva, izrazivši zadovoljstvo time što su prva opština koja kreće sa projektom povećanja energetske efikasnosti.

Najveći procenat aerozagađenja dolazi od individualnih ložišta i ovo je ozbiljan korak u zaštiti životne sredine. I u narednoj godini ćemo obezbediti novac u budžetu za nastavak ovog projekta, rekao je Dimitrov.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić ocenila je da je podela ugovora u Dimitrovgradu značajan događaj za čitav okrug, i izrazila nadu da će u narednim godinama biti obezbeđena sredstva za druge opštine i gradove u okrugu.

Dragan Simeonov i Ilija Metodijev, koji su se obratili u ime 54 domaćinstva koja su dobila subvencije, istakli su značaj zamene stolarije za svoje porodične kuće, napomenuvši da bi bez pomoći države taj posao odlagali godinama.

Mihajlović je danas u Dimitrovgradu najavila da će radovi na izgradnji gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad početi krajem novembra, dodajući da smo svedoci svetske energetske krize koja će se završiti, ali će slične postojati u decenijama koje nam predstoje, jer će se i proizvodnja i potrošnja energije uvećavati.

Imaćemo dovoljno toplotne i električne energije i gasa, a građani će energente plaćati po garantovanim cenama, rekla je potpredsednica Vlade i ocenila da naša javna preduzeća nisu bila spremna za ovu krizu.

„Srbijagas“ pregovara o novom ugovoru sa „Gaspromom“, ali je to odavno trebalo da uradi, kao što je EPS trebalo da bolje planira remonte, a da ne govorim o tome da decenijama nije bilo investicija u nove kapacitete. Spremili smo zakone, novi investicioni plan i program, i sprovodićemo ih kako bismo bili energetski bezbedni, naglasila je ona.

Mihajlović je ocenila da je gasovod Niš–Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i snabdevača gasom, uz napomenu da je Srbija zajedno sa EU obezbedila 85 miliona evra, radovi će trajati oko dve godine.

Ovaj interkonektor je važan jer se njime vezujemo za Bugarsku i imaćemo mogućnost da gas dobijamo iz drugih pravaca i od drugih dobavljača i videćemo da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni, poručila je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik