U plinski transportni sustav lani uloženo rekordne 1,4 milijarde kuna

Bez autora
Sep 25 2011

Prošla će godina ostati upamćena po najvećim ulaganjima od početka provedbe razvojno-ulagačkih ciklusa gradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava Hrvatske, ističe se u godišnjem konsolidiranom financijskom izvješću Grupe Plinacro za 2010., koje su usvojili Skupština i Nadzorni odbor tvrtke. Lani je Grupa Plinacro uložila 1,436 milijardi kuna, od čega u transport plina 1,431 milijardu, a u segment skladištenja prirodnog plina 4,7 milijuna kuna. Te su investicije rezultirale gradnjom oko 300 kilometara novih plinovoda, čime je Hrvatska ušla među najrazvijenije europske zemlje po dostupnosti prirodnog plina. Uz realizirani plan ulaganja u II. i III. dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, sagrađena su i dva plinovoda na području Slavonije: Slobodnica-Donji Miholjac te međunarodni plinovod Dravaszerdahely-Donji Miholjac, čime je ostvarena interkonekcija hrvatskog i mađarskoga plinovodnog sustava i omogućen novi pravac dobave prirodnog plina u Hrvatsku. Prihodi Grupe u oba segmenta djelatnosti regulirani su tarifnim sustavom za transport, odnosno skladištenje prirodnog plina, koji se nije mijenjao od 2009.

U plinski transportni sustav lani uloženo rekordne 1,4 milijarde kunaProšla će godina ostati upamćena po najvećim ulaganjima od početka provedbe razvojno-ulagačkih ciklusa gradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava Hrvatske, ističe se u godišnjem konsolidiranom financijskom izvješću Grupe Plinacro za 2010., koje su usvojili Skupština i Nadzorni odbor tvrtke.

Lani je Grupa Plinacro uložila 1,436 milijardi kuna, od čega u transport plina 1,431 milijardu, a u segment skladištenja prirodnog plina 4,7 milijuna kuna. Te su investicije rezultirale gradnjom oko 300 kilometara novih plinovoda, čime je Hrvatska ušla među najrazvijenije europske zemlje po dostupnosti prirodnog plina.

Uz realizirani plan ulaganja u II. i III. dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, sagrađena su i dva plinovoda na području Slavonije: Slobodnica-Donji Miholjac te međunarodni plinovod Dravaszerdahely-Donji Miholjac, čime je ostvarena interkonekcija hrvatskog i mađarskoga plinovodnog sustava i omogućen novi pravac dobave prirodnog plina u Hrvatsku.

Prihodi Grupe u oba segmenta djelatnosti regulirani su tarifnim sustavom za transport, odnosno skladištenje prirodnog plina, koji se nije mijenjao od 2009. Unatoč zabilježenom padu gospodarskih aktivnosti, Grupa Plinacro je lani ostvarila ukupan prihod od 765,55 milijuna kuna. Ukupni rashodi bili su 598,87 milijuna kuna, bruto-dobit 166,67 milijuna kuna, a neto-dobit 133,86 milijuna kuna. U istom je razdoblju ukupna imovina Grupe povećana za 801 milijun kuna.

Unatoč vrlo teškim uvjetima poslovanja u 2010., zahvaljujući nizu mjera racionalizacije i štednje provedenih na razini Grupe te znatno povećanom opsegu poslovanja, zadani su ciljevi, prema njihovim riječima, ostvareni bez povećanja broja zaposlenika. Stalnim aktivnostima na promicanju etičkih načela u poslovanju na području ljudskih prava, radnog prava, zaštite okoliša, optimiziranja uporabe prirodnih i ljudskih resursa, unaprjeđenju društvene svijesti i borbe protiv korupcije Grupa Plinacro nastoji se profilirati u društvenoj zajednici kao prepoznatljiv promotor održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja, ističu u toj tvrtki.

Budući da se u sljedećem razdoblju ne očekuje znatnije poboljšanje uvjeta poslovanja, posebice zbog toga što se do daljnjega primjenjuju važeće tarifne stavke za transport prirodnog plina (iz 2009.), aktivnosti Grupe bit će, kako su najavili, usmjerene na daljnje provođenje mjera štednje i racionalizacije svih dijelova poslovanja, osiguranje likvidnosti i uredno ispunjavanje svih dospjelih obveza te nastavak investicijskih projekata u skladu s prihvaćenim planovima.

Daljnji razvojni planovi Grupe ponajprije su usmjereni na gradnju interkonekcijskih i tranzitnih plinovoda kojima bi se povećala i iskoristivost kapaciteta osnovnog, nacionalnog plinskog transportnog sustava te na gradnju skladišta za uravnoteženje plinoopskrbnog sustava u uvjetima vršne potrošnje - Grubišno Polje, za što su pripreme počele ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik