U Srbiji moguće koristiti geotermalne izvore

Bez autora
Oct 08 2012

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Privredna komora Srbije (PKS), uz podršku Delegacije EU u Srbiji, organizovali su završnu konferenciju u okviru Projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti”. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju Srbije jačanjem kapaciteta u energetskom sektoru, korišćenjem obnovljivih izvora energije i njihovim efikasnijim korišćenjem u skladu sa EU standardima. Projekat je realizovao konzorcijum EPTISA (Španija) – MANNVIT (Island) – ESG (Srbija), a njegova realizacija je trajala 18 meseci. Jedan od prioriteta bila je i procena geotermalnog potencijala Srbije i definisanje najboljeg načina korišćenja ovog resursa, kao i ocena potencijala za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije u Srbiji.

U Srbija moguće koristiti geotermalne izvoreMinistarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Privredna komora Srbije (PKS), uz podršku Delegacije EU u Srbiji, organizovali su završnu konferenciju u okviru Projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti”.

Cilj projekta je doprinos održivom razvoju Srbije jačanjem kapaciteta u energetskom sektoru, korišćenjem obnovljivih izvora energije i njihovim efikasnijim korišćenjem u skladu sa EU standardima.

Projekat je realizovao konzorcijum EPTISA (Španija) – MANNVIT (Island) – ESG (Srbija), a njegova realizacija je trajala 18 meseci. Jedan od prioriteta bila je i procena geotermalnog potencijala Srbije i definisanje najboljeg načina korišćenja ovog resursa, kao i ocena potencijala za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije u Srbiji.

U saopštenju PKS se navodi da je projekat rezultirao izradom tri prethodne studije opravdanosti  korišćenja geotermalne energije za grejanje javnih objekata na tri lokacije sa povoljnim geotermalnim potencijalom u Bogatiću, Mataruškoj Banji i Vrbasu.

Delegacija Evropske unije u Srbiji izrazila je srpemnost da finansijski podrži realizaciju jedne od ove tri studije. Rezultat projekta su i tri prethodne studije opravdanosti za CHP postrojenja na biomasu i gas u Rumi, Kruševcu i Pančevu, koje treba da pokažu isplativost ulaganja ne samo u visokoefikasnu CHP tehnologiju nego i razvoj tržišta biomase u Srbiji, dok je Nemačka razvojna banka KFW pokazala interesovanje za finansiranje projekata izgradnje CHP postrojenja na biomasu.

Na završnoj konferenciji predstavljene su sve prethodne studije izvodljivosti, kao i akcioni planovi za geotermalnu energiju i kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine, rekao je da u oko 60 opština u Srbiji postoje potencijali za eksploataciju geotermalnih izvora, koji se trenutno minimalno koriste. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine priprema Strategiju razvoja energetike do 2025. godine, sa smernicama do 2030. godine, koju bi trebalo očekivati do kraja novembra. Tada će početi i javna rasprava u kojoj će posebno mesto imati energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, istakao je Trifunović.

Kako je dodao, uslediće i donošenje Zakona o energetskoj efikasnosti do kraja ove godine, kao i podzakonska akta u vezi sa njegovom primenom. Očekuje se i donošenje Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije, koji bi trebalo da reguliše obavezujuću kvotu od 27 posto proizvodnje iz obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije u našoj zemlji.

Slobodan Petrović, sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS, istakao je da će u svim planovima i javnim raspravama koje bude organizovalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, aktivno učestvovati i Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije.

Rezultati ovog projekta treba da pomognu državi, lokalnim samoupravama i potencijalnim investitorima u lakšem sagledavanju mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti. EU je spremna da zajedno sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine razmotri opcije zajedničkog finasiranja najperpektivnijih projekata iz ovih oblasti i na taj način doprinese ostvarivanju zajedničkih ciljeva, dodaje se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik