U toplani u Smederevu novi kalorimetri od naredne grejne sezone

Bez autora
Feb 27 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će se do nove grejne sezone raditi na modernizaciji toplane u Smederevu nabavkom novih kalorimetara, pri čemu ta toplana u perspektivi mora da pređe na gas kako bi bila efikasnija. Mihajlović je nakon sastanka sa direktorom Javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Smederevo Miloradom Đorđevićem i gradonačelnikom Smedereva Jasnom Avramović podsetila na to da u Srbiji postoji nekoliko toplana koje su imale ozbiljne probleme u prethodnoj zimskoj sezoni. U rešavanju tih problema se, kako je navela, krenulo od smederevske toplane, kako u narednoj sezoni određeni delovi Smedereva ne bi ostajali bez grejanja. Smederevska toplana koristi mazut, a u budućnosti mora da pređe na gas kako bi bila efikasnija i smanjila velike gubitke koje sada beleži, ukazala je ministar.

U toplani u Smederevu novi kalorimetri od naredne grejne sezoneMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će se do nove grejne sezone raditi na modernizaciji toplane u Smederevu nabavkom novih kalorimetara, pri čemu ta toplana u perspektivi mora da pređe na gas kako bi bila efikasnija.

Mihajlović je nakon sastanka sa direktorom Javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Smederevo Miloradom Đorđevićem i gradonačelnikom Smedereva Jasnom Avramović podsetila na to da u Srbiji postoji nekoliko toplana koje su imale ozbiljne probleme u prethodnoj zimskoj sezoni.

U rešavanju tih problema se, kako je navela, krenulo od smederevske toplane, kako u narednoj sezoni određeni delovi Smedereva ne bi ostajali bez grejanja.

Smederevska toplana koristi mazut, a u budućnosti mora da pređe na gas kako bi bila efikasnija i smanjila velike gubitke koje sada beleži, ukazala je ministar.

Mihajlović je podsetila na to da je država pomogla i sa reprogramima u mazutu, ali i ponovila da su rešenje dodatni kaliorimetri i prelazak na gas.

Ona je ukazala na to da će od 1. januara 2015. godine svi plaćati grejanje po utrošku, i naglasila da će troškovi po domaćinstvu, zahvaljujući i unapređenju sistema energetske efikasnosti, biti manji i do 40 odsto.

Avramović je saopštila da se 5.000 domaćinstava u Smederevu greje daljinskim putem, i najavila bolje grejanje za njih tokom naredne grejne sezone.

Ona je potvrdila da je postignut dogovor o tome da se računi za januar, kada grejanje nije bilo na zadovoljavajućem nivou, smanje, kao i da se za dodatnih 10 odsto umanje i računi za redovne platiše.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik