Ugovor između BH-Gasa i Energteka: Gas za Feal i Aluminij

Bez autora
Mar 03 2011

U Sarajevu je u četvrtak potpisan ugovor između BH-Gasa i izraelsko-američke kompanije Energtek Inc. o isporukama prirodnog gasa, nakon potpisivanja predugovora u septembru prošle godine. Energtek, kao tržišni lider u transportu prirodnog gasa prema non-pipe tehnologiji, shodno potpisanom ugovoru, u narednom desetogodišnjem periodu će od BH-Gasa preuzimati količine od 12 do 14 miliona Sm3 prirodnog gasa na godišnjem nivou, a sve u cilju opskrbe mostarskog Aluminija i Feala iz Širokog Brijega ovim energentom. Prirodni gas će po "utiskivanju" u cisterne na postojećim stanicama biti prevožen cestovnim saobraćajem do finalnih, odnosno industrijskih potrošača ovog energenta. Dogovoreno primopredajno mjesto prirodnog gasa između BH-Gasa i Energteka je objekt BH-Gasa u Reljevu, a eventualno dodatna mjesta primopredaje bit će dogovorena u narednom periodu između dviju kompanija, prilagođeno mjestu lokacije budućih kupaca Energteka.

Ugovor između BH-Gasa i Energteka: Gas za Feal i AluminijU Sarajevu je u četvrtak potpisan ugovor između BH-Gasa i izraelsko-američke kompanije Energtek Inc. o isporukama prirodnog gasa, nakon potpisivanja predugovora u septembru prošle godine.

Energtek, kao tržišni lider u transportu prirodnog gasa prema non-pipe tehnologiji, shodno potpisanom ugovoru, u narednom desetogodišnjem periodu će od BH-Gasa preuzimati količine od 12 do 14 miliona Sm3 prirodnog gasa na godišnjem nivou, a sve u cilju opskrbe mostarskog Aluminija i Feala iz Širokog Brijega ovim energentom.

Prirodni gas će po "utiskivanju" u cisterne na postojećim stanicama biti prevožen cestovnim saobraćajem do finalnih, odnosno industrijskih potrošača ovog energenta.

- Dogovoreno primopredajno mjesto prirodnog gasa između BH-Gasa i Energteka je objekt BH-Gasa u Reljevu, a eventualno dodatna mjesta primopredaje bit će dogovorena u narednom periodu između dviju kompanija, prilagođeno mjestu lokacije budućih kupaca Energteka, kazao je za Oslobođenje direktor BH-Gasa Almir Bečarević.

Isporuka gasa za Feal trebala bi krenuti za dva do tri mjeseca, a za Aluminij u septembru, po okončanju određenih tehničkih priprema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik