Ugovor o kreditu za Kostolac do kraja oktobra

Bez autora
Oct 06 2011

Ugovor o kreditu od 292 miliona dolara za modernizaciju Termoelektrane i kopova (TE-KO) Kostolac treba da bude potpisan do kraja oktobra. Očekuje se da će ugovor o tom kreditu biti potpisan sa kineskom Eksim bankom do kraja oktobra, posle čega će poceti modernizacija Kostolca. Potpisan je preliminarni ugovor za taj projekat, kojim će se u prvoj fazi, izvršiti revitalizacija termoelektrana B1 i B2 u Kostolcu, izgradnja sistema za odsumporavanje i prateće infrastrukture. U drugoj fazi je predviđeno ulaganje u povećanje proizvodnje uglja na kopu „Drmno” sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnja još jednog termoenergetskog bloka od 350 megavata. Ukupna vrednost obe faze projekta je više od milijardu dolara. To preduzeće vodi razgovare sa nekoliko velikih elektroenergetskih kompanije iz Evrope, Rusije i Kine o izgradnji termoelektrane „Nikola Tesla” B3 u Obrenovcu, pošto nije upešno okončan tender koji je bio raspisan za izgradnju te termoelektrane. Očekuje se da će uspešno biti završen tender za izgradnju termoelektrane-toplane Novi Sad, a očekuje se da će do sredine decembra biti izabran streteški partner za taj projekat.

Ugovor o kreditu za Kostolac do kraja oktobraUgovor o kreditu od 292 miliona dolara za modernizaciju Termoelektrane i kopova (TE-KO) Kostolac treba da bude potpisan do kraja oktobra, najavio je danas savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić.

Očekujem da će ugovor o tom kreditu biti potpisan sa kineskom Eksim bankom do kraja oktobra, posle čega će poceti modernizacija Kostolca, najavio je Škundrić na svečanosti, povodom Dana Elektroprivrede Srbije (EPS).

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković podsetio je da je potpisan preliminarni ugovor za taj projekat, kojim će se u prvoj fazi, izvršiti revitalizacija termoelektrana B1 i B2 u Kostolcu, izgradnja sistema za odsumporavanje i prateće infrastrukture. U drugoj fazi je predviđeno ulaganje u povećanje proizvodnje uglja na kopu „Drmno” sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnja još jednog termoenergetskog bloka od 350 megavata.

Ukupna vrednost obe faze projekta je više od milijardu dolara. Generalni direktor EPS-a je najavio da to preduzeće vodi razgovare sa nekoliko velikih elektroenergetskih kompanije iz Evrope, Rusije i Kine o izgradnji termoelektrane „Nikola Tesla” B3 u Obrenovcu, pošto nije upešno okončan tender koji je bio raspisan za izgradnju te termoelektrane.

Marković je izrazio očekivanje da će uspešno biti završen tender za izgradnju termoelektrane-toplane Novi Sad, istakavši da se očekuje da će do sredine decembra biti izabran streteški partner za taj projekat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik