Ulica solarnih lampi

Bez autora
Feb 13 2011

Murter je prvi u Hrvatskoj dobio sustav javne rasvjete na solarnu energiju. Iako u startu nešto skuplja, ova je tehnologija itekako korisna i isplativa. U Težačkoj ulici račun struje za javnu rasvjetu ubuduće će iznositi - 0 kuna. Zahvaljujući zajedničkomu projektu Općine Murter Kornati i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ova se ulica osvjetljava zahvaljujući Sunčevoj energiji. Dvadeset rasvjetnih tijela stajalo je 400.000 kuna, no taj će se novac vrlo brzo isplatiti. Računa za struju više nema, a nema ni troškova održavanja. Obična rasvjeta stajala bi oko 200.000 kuna, a kada bi uračunali i potrošenu struju, rok isplativosti je samo dvije i pol godine. Nakon toga je čista ušteda.

Ulica solarnih lampiMurter je prvi u Hrvatskoj dobio sustav javne rasvjete na solarnu energiju. Iako u startu nešto skuplja, ova je tehnologija itekako korisna i isplativa.

U Težačkoj ulici račun struje za javnu rasvjetu ubuduće će iznositi - 0 kuna. Zahvaljujući zajedničkomu projektu Općine Murter Kornati i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ova se ulica osvjetljava zahvaljujući Sunčevoj energiji.

Dvadeset rasvjetnih tijela stajalo je 400.000 kuna, no taj će se novac vrlo brzo isplatiti. Računa za struju više nema, a nema ni troškova održavanja. Obična rasvjeta stajala bi oko 200.000 kuna, a kada bi uračunali i potrošenu struju, rok isplativosti je samo dvije i pol godine. Nakon toga je čista ušteda.

U Murteru kažu kako je ovo tek početak. Uskoro će i druge ulice biti rasvijetljene s pomoću Sunčeve energije, a solarne panele planiraju postaviti i na zgradu Općine.

Od solarne javne rasvjete čišća je i atmosfera. Samo Težačka ulica ove godine će pridonijeti da se zbog nje u atmosferu ne izbaci oko 8 tona ugljičnog dioksida.

A što kad nema Sunca? Opet će svijetliti zahvaljujući baterijama. Lampe bez sunca mogu izdržati sedam dana, a malo je vjerojatno da na Murteru Sunca neće biti dulje od toga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik