Unaprediti saradnju Srbije i Rumunije u oblasti energetike

Bez autora
Nov 25 2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas u Bukureštu sa ministrom energetike Rumunije Konstantinom Nicuom. Glavna tema razgovora bila je unapređenje saradnje u sektoru elektroenergetike, nafte i gasa. Ministar Mihajlović istakla je značaj projekta izgradnje dvostrukog 400 kV dalekovoda između Rešice i Pančeva, i dodala da bi ovaj dalekovod omogućio ostvarivanje ciljeva u oblasti energetike na regionalnom nivou. Govoreći o projektima HE Đerdap, ministar Mihajlović podsetila je da je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine poslalo knjigu prioritetnih projekata rumunskoj strani i najavila razgovore u vezi sa izgradnjom HE Đerdap 3, projekta od nacionalnog značaja za Srbiju. Takođe, ministri su razgovarali i o gasnoj interkonekciji Mokrin - Arad, kao i o naftovodu Pitešti - Pančevo, koji bi obezbedio diverzifikaciju i sigurnost snabdevanja rafinerija u Srbiji.

Unaprediti saradnju Srbije i Rumunije u oblasti energetikeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas u Bukureštu sa ministrom energetike Rumunije Konstantinom Nicuom.

Glavna tema razgovora bila je unapređenje saradnje u sektoru elektroenergetike, nafte i gasa. Ministar Mihajlović istakla je značaj projekta izgradnje dvostrukog 400 kV dalekovoda između Rešice i Pančeva, i dodala da bi ovaj dalekovod omogućio ostvarivanje ciljeva u oblasti energetike na regionalnom nivou.

Govoreći o projektima HE Đerdap, ministar Mihajlović podsetila je da je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine poslalo knjigu prioritetnih projekata rumunskoj strani i najavila razgovore u vezi sa izgradnjom HE Đerdap 3, projekta od nacionalnog značaja za Srbiju.

Takođe, ministri su razgovarali i o gasnoj interkonekciji Mokrin - Arad, kao i o naftovodu Pitešti - Pančevo, koji bi obezbedio diverzifikaciju i sigurnost snabdevanja rafinerija u Srbiji.

Na sastanku je zaključeno da je dosadašnja ekonomska saradnja između Srbije i Rumunije odlična. Robna razmena između dve zemlje u 2012. godini iznosila 1,4 milijarde evra, a izvoz Srbije u Rumuniju 700 miliona evra.

Dogovoreno je da se u narednom periodu organizuju sastanci, kojima bi, pored ministara energetike Srbije i Rumunije, prisustvovali predstavnici javnih preduzeća, kako bi se konkretizovali sledeći koraci u realizaciji zajedničkih projekata dveju zemalja.

Ministar еnеrgеtikе, razvoja i zaštitе životnе srеdinе prof. dr Zorana Mihajlović prisustvovala jе danas, u Bukurеštu, i bilatеrlanom susrеtu prеdsеdnika Vladе Rеpublikе Srbijе, Ivicе Dačića i prеmijеra Mađarskе, Viktora Orbana.

Nakon sastanka sa prеmijеrom Mađarskе, dеlеgacija Rеpublikе Srbijе, u kojoj sе nalazi i ministar еnеrgеtikе, razvoja i zaštitе životnе srеdinе prof. dr Zorana Mihajlović sastala sе sa Prеdsеdnikom Vladе Narodnе Rеpublikе Kinе Li Kćjangom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik