Upotreba biomase u Vojvodini

Bez autora
Nov 07 2013

Pokrajinska sekretarka za energetiku i minerane sirovine, Nataša Pavićević Bajić, primila je juče predstavnike organizacije GIZ (Nemačka međunarodna saradnja) iz SR Nemačke, na čelu sa dr Tomasom Mihelom, zadužene za sprovođenje bilateralnih projekata. Poseta je upriličena sa ciljem da se predstavnici GIZ-a upoznaju sa programima i merama Sekretarijata, u vezi sa upotrebom biomase u Vojvodini. Ova organizacija sprovodi razvojne projekte u 130 zemalja. U našoj zemlji sprovodi se projekat pod nazivom "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji", a u okviru tog projekta, u Vojvodini se sprovodi studija "Toplane u Vojvodini koje upotrebljavaju biomasu – procena potencijala toplana na poljoprivrednu biomasu (upotreba slame) u javnom i privatnom sektoru u Vojvodini".

Podrška nemačke organizacije GIZ projektima u vezi sa upotrebom biomase u VojvodiniPokrajinska sekretarka za energetiku i minerane sirovine, Nataša Pavićević Bajić, primila je juče predstavnike organizacije GIZ (Nemačka međunarodna saradnja) iz SR Nemačke, na čelu sa dr Tomasom Mihelom, zadužene za sprovođenje bilateralnih projekata.

Poseta je upriličena sa ciljem da se predstavnici GIZ-a upoznaju sa programima i merama Sekretarijata, u vezi sa upotrebom biomase u Vojvodini.

Ova organizacija sprovodi razvojne projekte u 130 zemalja. U našoj zemlji sprovodi se projekat pod nazivom "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji", a u okviru tog projekta, u Vojvodini se sprovodi studija "Toplane u Vojvodini koje upotrebljavaju biomasu – procena potencijala toplana na poljoprivrednu biomasu (upotreba slame) u javnom i privatnom sektoru u Vojvodini".

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine do sada je izradio studije za utvrđivanje količine raspoloživih resursa, a u planu je izrada master plana, koji će obuhvatiti sve resurse obnovljivih izvora energije u Vojvodini. U okviru plana biće izrađena planska dokumentacija, koja će definisati potencijale i mogućnosti izgradnje kogerenativnih postrojenja u Vojvodini.

Nataša Pavićević Bajić je izložila sve aktivnosti, koje su sprovedene do sada, u cilju pokretanja tržišta i potrošnje biomase u energetske svrhe, a kao jednu od sistemskih mera izložila je plan izgradnje javnih skladišta na teritoriji Vojvodine. Ovom prilikom predstavljene su i mere koje je Sekretarijat preduzeo u cilju podrške industrijskoj proizvodnji agropeleta. Rezultat te aktivnosti Sekretarijata, nakon podnošenja objedinjenog zahteva ispred svih proizvođača peleta jeste odluka Evropske komisije da od januara dozvoli izvoz ovog proizvoda na tržište EU.

Ovom prilikom predstavljeno je detaljno stanje u ukupno dvadeset i jednoj toplani u Vojvodini, kao i studije i projekti, koje definišu proces prelaska sa fosilnog energetnta na biomasu.

Pokrajinski sekretarijat je započeo izradu informacionog sistema, koji će biti implementiran kroz lokalne samouprave, sa ciljem da se u narednom periodu dođe do egzaktnih podataka o potencijalima naših resursa, kao i jasnog uvida o ukupnoj potrošnji energije u našem regionu. Razlog tome su očekivanja da ćemo, nakon povećanja potrošnje biomase na našem tržištu, morati da uđemo u sistem kvalitetnog upravljanja tim resursom, da bi se sačuvao sistem ishrane i kvaliteta zemljišta.

Predstavnici GIZ-a su konstatovali da su mere i planovi njihovog projekta kompatibilni sa merama Sekretarijata, te su izrazili veliko zadovoljstvo da kroz saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine realizuju svoj četvorogodišnji program, kao i da na sve načine podrže već započete mere i projekte Sekretarijata.

Zaključcima je utvrđeno da će se početak saradnje GIZ-a i Sekretarijata ogledati u podršci GIZ-a već formiranoj radnoj grupi za implementaciju Zakona o energetskoj efikasnosti u Sekretarijatu, a nakon prezentacije svih projekata, utvrdiće se dalji koraci o podršci realizacije postojećih projekata, kao i izradi master plana i planskih dokumenata kroz sistem mera edukacije i finansiranja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik