Uskoro vjetropark pokraj Splita

Bez autora
Jul 04 2011

U rujnu, u Jelinku pokraj Splita, počinje gradnja vjetroparka. Španjolska investicija vrijedna je 45 milijuna eura, a davat će 150 megavata energije. Hrvatska trenutačno koristi samo dva posto obnovljivih izvora energije. Kao razlog neki spominju skupa ulaganja u vjetroparkove ili solarne sustave. Iako smo EU obećali da ćemo do početka ove godine proizvoditi 12 posto energije iz obnovljivih izvora - to se još uvijek nije dogodilo. Hrvatske su brojke više nego poražavajuće - iskorištavamo samo 2% energije iz prirodnih resursa. Hrvatska itekako kaska za ostalim zemljama u regiji. Čudno, ako uzmemo u obzir da prirodnih izvora energije imamo na pretek. No, vjetar, vodu i sunce još uvijek ne gledamo kao novac, a još manje kao potencijalnu energetsku bombu. Španjolci su, čini se, odavno shvatili kako sunce i more mogu unovčiti i izvan turističke sezone.

Uskoro vjetropark pokraj SplitaU rujnu, u Jelinku pokraj Splita, počinje gradnja vjetroparka. Španjolska investicija vrijedna je 45 milijuna eura, a davat će 150 megavata energije.

Hrvatska trenutačno koristi samo dva posto obnovljivih izvora energije. Kao razlog neki spominju skupa ulaganja u vjetroparkove ili solarne sustave.

Iako smo EU obećali da ćemo do početka ove godine proizvoditi 12 posto energije iz obnovljivih izvora - to se još uvijek nije dogodilo. Hrvatske su brojke više nego poražavajuće - iskorištavamo samo 2% energije iz prirodnih resursa! Iako ne moramo posebno naglašavati koliko štetno utječemo na okoliš, Hrvatska itekako kaska za ostalim zemljama u regiji. Čudno, ako uzmemo u obzir da prirodnih izvora energije imamo na pretek.

No, vjetar, vodu i sunce još uvijek ne gledamo kao novac, a još manje kao potencijalnu energetsku bombu. Španjolci su, čini se, odavno shvatili kako sunce i more mogu unovčiti i izvan turističke sezone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik