Uspostavljanje obaveznih rezervi nafte najkasnije do 2023. godine

Bez autora
Nov 12 2013

Srbija ima obavezu da do 2023. godine uspostavi obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, kojima će osigurati dovoljne količine ovih energenata u slučaju poremećaja u snabdevanju, rekla je danas u Skupštini Srbije prof. dr Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Predstavljajući novi zakon o robnim rezervama u Skupštini Srbije, ministar je rekla da je Srbija u obavezi da formira obavezne rezerve nafte koje bi pokrile 90 dana prosečnog dnevnog neto uvoza ili 61 dan prosečne dnevne potrošnje, najkasnije do 31. decembra 2022. godine. U predlogu ovog zakona navodi se da će, u periodu od 2014. do 2023. godine, za formiranje obaveznih rezervi i derivata biti potrebno oko 700 miliona evra. Novi zakon propisuje obavezu formiranja rezervi nafte i naftnih derivata za slučaj da je ugrožena sigurnost snabdevanja Srbije energijom i energentima usled poremećaja u snabdevanju.

Uspostavljanje obaveznih rezervi nafte najkasnije do 2023. godineSrbija ima obavezu da do 2023. godine uspostavi obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, kojima će osigurati dovoljne količine ovih energenata u slučaju poremećaja u snabdevanju, rekla je danas u Skupštini Srbije prof. dr Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Predstavljajući novi zakon o robnim rezervama u Skupštini Srbije, ministar je rekla da je Srbija u obavezi da formira obavezne rezerve nafte koje bi pokrile 90 dana prosečnog dnevnog neto uvoza ili 61 dan prosečne dnevne potrošnje, najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

U predlogu ovog zakona navodi se da će, u periodu od 2014. do 2023. godine, za formiranje obaveznih rezervi i derivata biti potrebno oko 700 miliona evra.

Mihajlović je objasnila da novi zakon propisuje obavezu formiranja rezervi nafte i naftnih derivata za slučaj da je ugrožena sigurnost snabdevanja Srbije energijom i energentima usled poremećaja u snabdevanju.

Pored toga što se predviđa formiranje centralnog skladišnog tela, propisano je i da obavezne rezerve za skladište u skladištima i direkcijama, ali i energetskim subjektima, moraju imati licence za skladištenje nafte i naftnih derivata, rekla je Mihajlović.

Za skladištenje nafte i naftnih derivata Direkcija za robne rezerve ima oko 180.000 kubnih metara prostora, a JP "Transnafta" još 130.000 kubnih metara, ali taj prostor nije dovoljan, navela je ona, napominjući da je moguća izgradnja novih skladišta.

Obavezu formiranja rezervi nafte i naftnih derivata Srbija je preuzela ratifikacijom Ugovora o osnivanju energetske zajednice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik