Ustikolina zaustavila istražne radove Elektroprivrede BiH

Bez autora
Mar 24 2021

Novi saziv Općinskog vijeća Ustikoline, mjesta u BiH, poništio je suglasnost danu Elektroprivredi BiH za istražne radove za izgradnju hidroelektrane na Drini.

Inicijativu za poništenje suglasnosti podnijela je Alma Arslanagić Gluhačević iz SDP-a, izvještava NAP. “Smatrala sam da je suglasnost donesena bez dovoljno relevantnih informacija”, rekla je Arslanagić Gluhačević. Prema informacijama iz Općine, na istraživanju se proteklih godina nije ništa radilo.

“Elektroprivreda je tek početkom ove godine podnijela zahtjev resornom kantonalnom ministarstvu za urbanističku suglasnost za izvođenje istražnih radova. Podržavam odluku Općinskog vijeća jer Bosansko-podrinjski kanton Goražde nema prostorni plan za područja od posebnog značaja za kanton u koji spada dolina rijeke Drine od Mravinjca do Ustikoline.

Nužno je precizno utvrditi o kakvom interesu je riječ, energetskom, ili zaštiti okoliša i kulturno-povijesne baštine. Federacija je uradila nacrt prostornog plana i na toj lokaciji se planira gradnja hidroelektrane”, objasnila je Mensura Karahodža, v.d. načelnice Ustikoline.

Prema planovima Elektroprivrede BiH, HE Ustikolina gradit će se pet godina, a godišnja proizvodnja iznosit će 236,80 gigavatsati električne energije. Investicijska ulaganja iznosit će 130 milijuna eura, a na izgradnji će biti zaposleno 1000 radnika.

“Sve ukazuje da bi nakon izgradnje takvog objekta ovdje život bio gotovo nemoguć, a stvarnu korist bi imali samo pojedinci koji imaju financijski interes”, rekla je Arslanagić Gluhačević.

Mensura Karahodža smatra da se u sljedećem razdoblju građani i općinske vlasti trebaju detaljno upoznati s projektom kako bi se na temelju argumenata mogla donijeti konačna odluka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik