Usvajanje Regionalne energetske strategije na skupu u Budvi

Bez autora
Oct 17 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će članice Energetske zajednice jugoistočne Evrope, među kojima je i Srbija, na sutrašnjoj ministarskoj konferenciji te zajednice u Budvi usvojiti Regionalnu energetsku strategiju. Ta strategija, čije je usvajanje pre nekoliko godina inicirala Srbija, pre svega se odnosi na investicije koje se tiču najmanje dve države i predstavlja pokušaj da se zemlje jugoistočne Evrope učine energetski bezbednijim i stabilnijim. Naredne godine biti utvrđeni jasni kriterijumi i uslovi u skladu sa kojima će se raditi regionalni projekti. Svaka zemlja će predložiti projekte, a kada je reč o Srbiji to su projekti iz termoenergetike, korišćenja hidropotencijala i projekti iskorišćenja obnovljivih izvora energije.

Usvajanje Regionalne energetske strategije na skupu u BudviMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će članice Energetske zajednice jugoistočne Evrope, među kojima je i Srbija, na sutrašnjoj ministarskoj konferenciji te zajednice u Budvi usvojiti Regionalnu energetsku strategiju.

Mihajlović je u izjavi za agenciju Beta navela da se ta strategija, čije je usvajanje pre nekoliko godina inicirala Srbija, pre svega odnosi na investicije koje se tiču najmanje dve države i predstavlja pokušaj da se zemlje jugoistočne Evrope učine energetski bezbednijim i stabilnijim.

Naredne godine biti utvrđeni jasni kriterijumi i uslovi u skladu sa kojima će se raditi regionalni projekti, rekla je ministarka i podsetila da zemlje regiona imaju deficit električne energije, kao i nafte i gasa.

Svaka zemlja će predložiti projekte, a kada je reč o Srbiji to su projekti iz termoenergetike, korišćenja hidropotencijala i projekti iskorišćenja obnovljivih izvora energije, precizirala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, na skupu u Budvi biće usvojeni i dokumenti o korišćenju obnovljivih izvora energije, usklađivanju energetske statistike i rezervama nafte i naftnih derivata.

Mihajlović je navela da će Srbija na ministarskoj konferenciji preuzeti obavezu i da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa 21,2 na 27 posto do 2020. godine. To će intenzivirati proces korišćenja obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

Ona je istovremeno negirala navode da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije zapostavljeni u Regionalnoj strategiji energetike.

Pitanje je svake države koliko će istinski učiniti na iskorišćenju obnovljivih izvora energije. Ti izvori ne mogu da reše pitanje energetske bezbednosti, ali mogu da pomognu, posebno ako se govori i o ekološkoj bezbednosti, objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, članice Energetske zajednice dogovaraće se na skupu i o preuzimanju obaveza o usklađivanju statistike u energetici sa statistikom zemalja EU i određivanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Mihajlović je ukazala na to da će Srbija obaveze o rezervama nafte i naftnih derivata preuzeti nakon što donese novi zakon o robnim rezervama.

Srbija će predsedavati Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope u 2013. godini i to je veoma značajno za našu državu, ocenila je ona i napomenula da će Srbija moći da predlaže teme kojima će se ta organizacija baviti.

Mihajlović je najavila da će na skupu u Budvi predložiti teme kojima će se Energetska zajednica baviti u narednoj godini, pri čemu će prva od njih biti energetska bezbednost koja se odnosi na gasne interkonekcije i elektroenergetiku.

Članice Energetske zajednice jugoistočne Evrope su Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, UNMIK/Kosovo, Moldavija , Ukrajina i EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik