Usvojen trogodišnji plan poslovanja JP Elektroprivreda: Dvije milijarde za kapitalne investicije

Bez autora
Mar 02 2014

Skupština Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH usvojila je plan poslovanja preduzeća za period od 2014. do 2016. godine, kojim su predviđene dvije milijarde maraka za kapitalne investicije. Naime, ovo preduzeće u planu ima pokretanje tri velika kapitalna projekta: Blok 7, HE Vranduk i vjetropark Podveležje. Nakon prošle godine, koja je rekordna godina u mnogo čemu, prije svega u našim prihodima i proizvodnji, ova godina treba da bude investicioni period, period prestrukturiranja Elektroprivrede u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, kazao je generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica.

Usvojen trogodišnji plan poslovanja JP Elektroprivreda: Dvije milijarde za kapitalne investicijeSkupština Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH usvojila je plan poslovanja preduzeća za period od 2014. do 2016. godine, kojim su predviđene dvije milijarde maraka za kapitalne investicije.

Naime, ovo preduzeće u planu ima pokretanje tri velika kapitalna projekta: Blok 7, HE Vranduk i vjetropark Podveležje.

Investicioni period

- Nakon prošle godine, koja je rekordna godina u mnogo čemu, prije svega u našim prihodima i proizvodnji, ova godina treba da bude investicioni period, period prestrukturiranja Elektroprivrede u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, kazao je generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica.

Na Skupštini je usvojen plan o ulaganju u nabavku i implementaciju integrisanog informacionog sistema u zavisnim društvima rudnicima Breza, Zenica, Kakanj, Abid Lolić, Đurđevik, Kreka i Gračanica Gornji Vakuf-Uskoplje, kao i izmjene i dopune odluka o dokapitalizaciji ulaganjem u rudnike Kreka, Đurđevik, Zenica i Abid Lolić iz Bile.

- Informacioni sistemi su nam neophodni kako bismo vršili efikasan i adekvatan nadzor nad poslovanjem. Do sad se nismo mogli pohvaliti adekvatnim informacijama o stanju poslovanja rudnika, ažurnosti informacija, i to će nam biti jedan od alata kako bismo imali bolju komunikaciju, efikasniju kontrolu i bolje upravljanje cijelim procesom, istakao je Grabovica.

Dobra godina

Predsjednik Nadzornog odbora EPBiH Enver Agić kazao je kako je prošla godina, s obzirom na okolnosti u kojima su radili, bila dobra, te  da je usvojeni trogodišnji plan realan.

Na pitanje da li bi moglo doći do poskupljenja električne energije, Grabovica je kazao kako sa sigurnošću može tvrditi da EPBiH neće pokrenuti zahtjev za tarifnim postupkom, te kako misli da ove godine definitivno neće doći do poskupljena električne energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik