Veća proizvodnja energetski efikasnih ogreva iz domaćih izvora

Bez autora
Apr 03 2014

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da je Vojvodina na korak od osnivanja svog Klastera proizvođača peleta, briketa i drvne biomase. On je ocenio da će se osnivanjem takvog udruženja na nivou pokrajine, stvoriti uslovi za veću proizvodnju i prodaju energetski efikasnih ogreva iz domaćih izvora, pa samim tim i za veću ekonomsku korist Vojvodine, koja u ovoj oblasti ima izuzetno velike kapacitete i veoma malu iskorišćenost. Tim povodom, Milivoj Vrebalov je danas u Skupštini Vojvodine održao radne sastanke sa predstavnicima "Hrvatskog drvnog klastera", direktorkom Vojvodinašuma Martom Takač i sa više od 20 vojvođanskih proizvođača, koji su iskazali veliko interesovanje za udruživanjem i zahvalili se potpredsedniku Vrebalovu na inicijativama i naporima da se osnuje Klaster. Između ostalog, dogovoreno je da će predstavnici hrvatskog Klastera pružiti kolegama iz Vojvodine punu podršku i logistiku u formiranju, organizaciji i načinu rada udruženja.

Veća proizvodnja energetski efikasnih ogreva iz domaćih izvoraPotpredsednik Skupštine AP Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da je Vojvodina na korak od osnivanja svog Klastera proizvođača peleta, briketa i drvne biomase. On je ocenio da će se osnivanjem takvog udruženja na nivou pokrajine, stvoriti uslovi za veću proizvodnju i prodaju energetski efikasnih ogreva iz domaćih izvora, pa samim tim i za veću ekonomsku korist Vojvodine, koja u ovoj oblasti ima izuzetno velike kapacitete i veoma malu iskorišćenost.

Tim povodom, Milivoj Vrebalov je danas u Skupštini Vojvodine održao radne sastanke sa predstavnicima "Hrvatskog drvnog klastera", direktorkom Vojvodinašuma Martom Takač i sa više od 20 vojvođanskih proizvođača, koji su iskazali veliko interesovanje za udruživanjem i zahvalili se potpredsedniku Vrebalovu na inicijativama i naporima da se osnuje Klaster. Između ostalog, dogovoreno je da će predstavnici hrvatskog Klastera pružiti kolegama iz Vojvodine punu podršku i logistiku u formiranju, organizaciji i načinu rada udruženja.

Republika Hrvatska daleko je iznad nas u ovoj oblasti, jer ima veoma razvijen klaster i uspešan plasman peleta na tržište Evropske Unije, kao i na druga tržišta. Primera radi, direktor hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran izneo je podatak da se u Republici Hrvatskoj godišnje proizvede 150 hiljada tona paleta i čak 600 hiljada tona biomase koji se kompletno izvezu. Zbog toga su iskustva naših komšija veoma dragocena za nas u Vojvodini, jer mi u oblasti obnovljivih izvora energije imamo izuzetne potencijale a veoma malo ih koristimo, rekao je Milivoj Vrebalov i dodao da je jedan od razloga za to i neusklađenost domaćih propisa sa evropskim. U tom smislu, značajna su i iskustva Hrvatske koja nam može pružiti i podršku u vidu otvaranja vrata ka novim investicijama u oblasti energetski efikasne proizvodnje i prema Evropskim fondovima.

Na današnjim razgovrima iskazano je interesovanje i za zajedničku saradnju Hrvatskog drvnog klastera i Vojvodinašuma. Direktorka tog preduzeća Marta Takač naglasila je da je kvalitet šuma u Vojvodini i Hrvatskoj isti i da je na visokom nivou, što se može reći i za način gazdovanja tim šumama koji je ocinila kao veoma dobar i domaćinski imajući u vidu da se odvija po takozvanim "EFESCE" evropskim standardima. Budući da hrvatski klaster uspešno sarađuje sa JP "Srbijašume" i Šumarskim fakultetom iz Beograda, saradnja i razmena iskustava sa Vojvodinašumama biće dobra i korisna nadogradnja već uspostavljenih odnosa, ocenili su učesnici sastanka.

Takođe, jedna od zajedničkih aktivnosti mogla bi biti i zajednička kampanja za proizvodnju drva u čitavom regionu jugoistočne Evrope, koju predstavnici Hrvatske nameravaju da pokrenu. Podsetimo, inicijativa potpredsednika vojvođanske Skupštine Mili za uspostavljanjem zajedničke saradnje na polju proizvodnje energetski efikasnih ogreva pokrenutoja Vrebalova pokrenuta je na zajedničkom učešću na međunarodnoj manifestaciji "Svetski dani obnovljive energije" održanoj prošlog meseca u Velsu u Austriji a dolazak predstavnika Hrvatskog drvnog klastera u Vojvodinu, predstavlja uzvratnu posetu dogovorenu tokom posete potpredsednika Vrebalova tom udruženju u Zagrebu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik