Većina stanova bez izolacije

Bez autora
Apr 14 2010

Oko 40 odsto električne enegije moglo bi da se uštedi samo ukoliko se ne bi koristila za zagrevanje stanova, što je jedan od najneracionalnijih oblika trošenja tog resursa. Pri tom, više od 75 odsto stanova u Srbiji izgrađeno je pre 1980. godine, kada nisu postojali standardi u oblasti energetske efikasnosti, što znači da nemaju gotovo nikakvu toplotnu izolaciju. S druge strane, teško se mogu očekivati ulaganja kojima bi se to stanje popravilo, zbog niske ekonomske moći stanovništva i nedostatka znanja o potrebi takvih intervencija. Takođe, ne postoji ni jaka motivacija jer cene energenata nisu komercijalne a građanima nisu dostupni ni povoljni krediti kojima bi se takve investicije omogućile.

Većina stanova bez izolacijeOko 40 odsto električne enegije moglo bi da se uštedi samo ukoliko se ne bi koristila za zagrevanje stanova, što je jedan od najneracionalnijih oblika trošenja tog resursa.

Pri tom, više od 75 odsto stanova u Srbiji izgrađeno je pre 1980. godine, kada nisu postojali standardi u oblasti energetske efikasnosti, što znači da nemaju gotovo nikakvu toplotnu izolaciju.

S druge strane, teško se mogu očekivati ulaganja kojima bi se to stanje popravilo, zbog niske ekonomske moći stanovništva i nedostatka znanja o potrebi takvih intervencija. Takođe, ne postoji ni jaka motivacija jer cene energenata nisu komercijalne a građanima nisu dostupni ni povoljni krediti kojima bi se takve investicije omogućile - izjavio je juče Dimitrije Lilić iz Agencije za energetsku efikasnost u okviru konferencije posvećenoj energetskoj efikasnosti u gradnji koja je održana u okviru 36. Međunarodnog sajma građevine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik