Vipnet i Končar predstavili hibridni sustav baznih stanica

Bez autora
Jun 28 2011

Vipnet i Končar predstavili su prvi od tri hibridna sustava baznih stanica koja se napajaju obnovljivim izvorima energije, te za proizvodnju električne energije, uz sunce i vjetar po prvi puta koriste i gorivne članke. To je prva takva bazna stanica u ovom dijelu Europe, a postavljena je u Slavoniji. Inicijativa za hibridni sustav je Vipnetova, a osnovnu ideju razradili su zajednički Vipnetovi i Končarevi stručnjaci, te je prototip napravljen za nepunih 10 mjeseci. Odlika hibridnog sustava je raspoloživost energije od 99,9 posto koju je inače vrlo teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra, pojašnjavaju iz Vipneta. Cijeli se sustav sastoji od 3 osnovne komponente, svaka od njih je zaseban proizvod koji se može modularno slagati prema zahtjevima potrošnje, ali i prema klimatskim uvjetima pojedine lokacije.

Vipnet i Končar predstavili hibridni sustav baznih stanicaVipnet i Končar predstavili su prvi od tri hibridna sustava baznih stanica koja se napajaju obnovljivim izvorima energije, te za proizvodnju električne energije, uz sunce i vjetar po prvi puta koriste i gorivne članke, izvijestili su danas iz Vipneta.

To je prva takva bazna stanica u ovom dijelu Europe, a postavljena je u Slavoniji. Inicijativa za hibridni sustav je Vipnetova, a osnovnu ideju razradili su zajednički Vipnetovi i Končarevi stručnjaci, te je prototip napravljen za nepunih 10 mjeseci. Uz Mladena Pejkovića, predsjednika Uprave Vipneta, hibridni sustav predstavio je Stjepan Car, predsjednik Uprave Končar - Instituta za elektrotehniku.

Odlika hibridnog sustava je raspoloživost energije od 99,9 posto koju je inače vrlo teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra, pojašnjavaju iz Vipneta. Cijeli se sustav sastoji od 3 osnovne komponente, svaka od njih je zaseban proizvod koji se može modularno slagati prema zahtjevima potrošnje, ali i prema klimatskim uvjetima pojedine lokacije. U tri osnovne komponente spadaju fotonaponsko postrojenje, vjetroagregat i energetski učinkovit kontejner za smještaj akumulatorskih baterija, gorivnih članaka sa spremištem vodika i sustava upravljanja izvorima, kao i za smještaj telekomunikacijske opreme.

Vipnet ističe kako od samih početaka svog poslovanja razvija ekološki prihvatljive sustave napajanja svoje mreže, što se pokazalo posebno korisnim na udaljenim i nepristupačnim lokacijama. Naime, osim ovog hibridnog sustava, ova telekom tvrtka u svojoj mreži ima 50 odašiljača i 11 baznih stanica koje rabe sunčevu i energiju vjetra za proizvodnju električne energije kojom se napajaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik