Višak struje donio 81 milion KM

Bez autora
Apr 16 2015

“Elektroprivreda RS” prodala je u prošloj godini komercijalnim kupcima 1,023 miliona megavat-časova bilansnih viškova struje i po tom osnovu ostvarila prihod od 81,284 miliona maraka. Navedeno je to u informaciji o prodaji bilansnih viškova električne energije u 2014. godini koju je Vlada RS juče prihvatila. U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS su istakli da je lani sprovedeno 25 postupaka prodaje bilansnih viškova električne energije. Naglasili su da je elektroenergetskim bilansom za 2014. godinu planirana prodaja 1,624 miliona megavat-časova struje, od čega je prodato 63,03 odsto po prosječnoj cijeni 79,38 KM po megavat-času. Cijena prodate struje kretala se od 64,11 KM do 96,23 KM po megavat-času.

Višak struje donio 81 milion KM“Elektroprivreda RS” prodala je u prošloj godini komercijalnim kupcima 1,023 miliona megavat-časova bilansnih viškova struje i po tom osnovu ostvarila prihod od 81,284 miliona maraka.

Navedeno je to u informaciji o prodaji bilansnih viškova električne energije u 2014. godini koju je Vlada RS juče prihvatila.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS su istakli da je lani sprovedeno 25 postupaka prodaje bilansnih viškova električne energije. Naglasili su da je elektroenergetskim bilansom za 2014. godinu planirana prodaja 1,624 miliona megavat-časova struje, od čega je prodato 63,03 odsto po prosječnoj cijeni 79,38 KM po megavat-času. Cijena prodate struje kretala se od 64,11 KM do 96,23 KM po megavat-času.

- Osnovni razlozi neostvarenja plana prodaje bilansnih viškova u 2014. godini su rezultat povećane potrošnje struje kod domaćih kupaca što je posljedica  poplava u maju i avgustu usljed kojih je struja korišćena kao ključni energent za isušivanje prostorija - pojasnili su u Ministarstvu.

Dodali su i da je zbog nepostizanja adekvatne prodajne tržišne cijene struje “Elektroprivreda RS” poništila osam postupaka prodaje i četiri lota u još tri postupka.

- Elektroenergetski sistem MH ERS, uprkos tome što je i sam bio pogođen poplavama, uspio da u najkraćem roku uspostavi i održi kontinuitet snabdijevanja električnom energijom na teritoriji cijele RS - istakli su u Ministarstvu.

Vlada

Vlada RS utvrdila je juče nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida. Osnovni razlozi donošenje novog zakona su bolje normativno uređenje strukture Zakona i preciznije definisanje pojedinih odredaba radi lakše primjenljivosti u praksi. Sjednica će biti nastavljena danas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik