Vlada u Berlinu planira ukidanje nameta na računima za gas

Bez autora
Sep 28 2022

Nemačka koaliciona vlada planira da do srede ukine namete na računima za gas.

U današnjem izveštaju Frankfurter algemajne cajtunga koji se poziva na izvore u ministarstvu ekonomije navodi se da je moguće da će odluka o tome biti doneta još večeras, a ministarstvo ekonomije je saopštilo da su razgovori o ovoj temi u toku, prenosi Rojters.

- Ukidanje nameta ima smisla ako se alternativnim finansiranjem obezbedi stabilizaciju tržišta gasa - izjavio je portparol ministarstva.

Potreba da se ukinu nameti trebalo je da stupi na snagu 1. oktobra kako bi se pomoglo uvoznicima da pokriju dodatne troškove u procesu zamene ruskog gasa, ali je dovedena pod znak pitanja nakon odluke vlade da nacionalizuje Uniper, najvećeg nemačkog uvoznika ruskog gasa.

Ipak u vladi se i dalje razgovara o tome kako da se finansiraju olakšice za kompanije i građane i kako da se omogući smanjenje cene gasa, potvrdila su izveštaču Rojtersa dva izvora iz ministarstva finansija.

Zvanični Berlin, koji je ove godine suspendovao limit za deficit od 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda, mogao bi i dalje da ima prostora za veće zaduženje ove godine, dodaju izvori.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da želi da se drži ograničenja za zaduživanje u sledećoj godini, ali je rekao da će vlada "pronaći potrebna sredstva", ne iznoseći više detalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik