Vrednost započetih investicija pet milijardi evra

Bez autora
Oct 06 2011

U narednim godinama u elektroprivredni sistem Srbije biće uloženo više od milijardu evra godišnje. Od te sume, iz sopstvenih sredstava biće uloženo oko 700 miliona evra godišnje. Na taj način će se obezbediti sigurnost snabdevanja električnom energijom, održivost ekoloških standarda i ekonomsku održivost sistema. EPS je od 2006. iz sopstvenih sredstava investirao 2,9 milijardi evra, a započete investicije vredne su pet milijardi evra a njihova realizacije se očekuje do 2017. godine. U pripremi su i projekti vredni 4,5 milijardi evra, čiji početak realizacije se očekuje u 2012. godini. Ostvareni nivo investicija u proteklih pet godina bio je po 500 miliona evra godišnje, ali je to malo za sistem veličine EPS-a, kao i za sigurnost snabdevanja, ekološki razvoj i ekonomsku održivost kompanije. Nameravaju da taj nivo investicija podignu i uključe strane investitore. Već su započeti zajednički projekti sa nemačkom kompanijom RVE, italijanskim Edisonom koji je deo francuskog EDF-a i privatnom italijanskom kompanijom Seći.

Vrednost započetih investicija pet milijardi evraU narednim godinama u elektroprivredni sistem Srbije biće uloženo više od milijardu evra godišnje.

Od te sume, iz sopstvenih sredstava biće uloženo oko 700 miliona evra godišnje. Na taj način će se obezbediti sigurnost snabdevanja električnom energijom, održivost ekoloških standarda i ekonomsku održivost sistema - izjavio je juče na proslavi Dana Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković, generalni direktor tog preduzeća.

Prema njegovim rečima, EPS je od 2006. iz sopstvenih sredstava investirao 2,9 milijardi evra, a započete investicije vredne su pet milijardi evra a njihova realizacije se očekuje do 2017. godine. U pripremi su i projekti vredni 4,5 milijardi evra, čiji početak realizacije se očekuje u 2012. godini.

- Ostvareni nivo investicija u proteklih pet godina bio je po 500 miliona evra godišnje, ali je to malo za sistem veličine EPS-a, kao i za sigurnost snabdevanja, ekološki razvoj i ekonomsku održivost kompanije. Nameravamo da taj nivo investicija podignemo i uključimo strane investitore. Već su započeti zajednički projekti sa nemačkom kompanijom RVE, italijanskim Edisonom koji je deo francuskog EDF-a i privatnom italijanskom kompanijom Seći. Očekuje se i uspešna realizacije projekta gradnje termoelektrane-toplane u Novom Sadu, za koju je tender produžen do polovine decembra - istakao je Marković dodavši da će u ekološke projekte biti uloženo oko 800 miliona evra.

Petar Škundrić, savetnik za energetiku premijera Srbije naglasio je da tokom ovog meseca očekuje potpisivanje ugovora sa kineskom Eskim bankom o kreditu za prvu fazu revitalizaciju i kapitalnog remonta termoelektrane u Kostolcu. Ukupna vrednost tog projekta je 340 miliona dolara, od čega bi kredit bio 292 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik