Vrijednost projekta miliona evra

Bez autora
Sep 25 2011

Procijenjena vrijednost projekta "Srednja Drina" koji previđa gradnju hidroelektrana Dubrava, Tegare i Rogačica, ukupne instalisane snage 320 megavata, iznosi 870 miliona evra. Rekao je to u petak ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević poslije potpisivanja Preliminarnog sporazuma o uspostavljanju strateškog partnerstva između elektroprivreda Srpske i Srbije i kompanije "Seći energija" u cilju realizacije projekta "Srednja Drina" putem zajedničkog ulaganja. Cilj je da ovaj projekat poslije istraživanja krene u realizaciju i da bude završen u skorije vrijeme. "Srednja Drina" zajedno sa projektom Hidroelektrane Ibar predstavlja jedinstven projekat u Evropi koji se realizuje između članice Evropske unije i zemalja koje čekaju kandidaturu. Ovaj projekat predstavlja i najznačajniji regionalni razvojni projekat proizvodnje čiste energije na bazi obnovljivih izvora i doprinijeće razvoju cjelokupne privrede i pozicionirati nas kao značajne proizvođače čiste energije u ovom dijelu Evrope.

Vrijednost projekta miliona evraProcijenjena vrijednost projekta "Srednja Drina" koji previđa gradnju hidroelektrana Dubrava, Tegare i Rogačica, ukupne instalisane snage 320 megavata, iznosi 870 miliona evra.

Rekao je to u petak ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević poslije potpisivanja Preliminarnog sporazuma o uspostavljanju strateškog partnerstva između elektroprivreda Srpske i Srbije i kompanije "Seći energija" u cilju realizacije projekta "Srednja Drina" putem zajedničkog ulaganja.

- Želimo da ovaj projekat poslije istraživanja krene u realizaciju i da bude završen u skorije vrijeme - kazao je Kovačević.

Savjetnik predsjednika Vlade Srbije Petar Škundrić istakao je da "Srednja Drina" zajedno sa projektom Hidroelektrane Ibar predstavlja jedinstven projekat u Evropi koji se realizuje između članice Evropske unije i zemalja koje čekaju kandidaturu.

- Ovaj projekat predstavlja i najznačajniji regionalni razvojni projekat proizvodnje čiste energije na bazi obnovljivih izvora i doprinijeće razvoju cjelokupne privrede i pozicionirati nas kao značajne proizvođače čiste energije u ovom dijelu Evrope - naglasio je Škundrić.

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić istakla je da će se nakon što sve tri kompanije usvoje studiju ekonomske opravdanosti pristupiti formiranju zajedničkog privrednog društva.

- Sporazum definiše i principe zajedničkog ulaganja, prema kojima će 51 odsto investirati kompanija "Seći", a 49 odsto elektroprivrede RS i Srbije - istakla je Milekićeva.

Direktor "Elektroprivrede Srbije" Dragoljub Marković istakao je da se nada da će već 2013. ili 2014. godine početi izgradnja, a da će se električna energija dobiti do 2020. godine.

Predsjednik Grupe "Industriale Makaferi" Gaetano Makaferi istakao je da se zahvaljujući subvencijama italijanske vlade koje ona daje za obnovljivu energiju i energiju koja je proizvedena u inostranstvu, a uvezena u Italiju, stvara mogućnost i da preduzeća uključena u tu inicijativu imaju dodatnu ekonomsku dobit.

- S te strane RS i Srbija mogu maksimalno da iskoriste svoj hidropotencijal, a za italijansku Vladu stvara se mogućnost da kupovinom ove energije dostigne zahtjeve o potrebnoj količini obnovljive energije u energetskom bilansu zemlje - istakao je Makaferi.

Uslovi

Prema sporazumu, Vlada Italije bi tokom 15 godina obezbijedila cijenu za energiju proizvedenu u ovim hidroelektranama od 155 evra za megavat sat.

- Eleketroprivrede RS i Srbije treba da omoguće saradnju sa nadležnim institucijama u pogledu dobijanja potrebnih dozvola i licenci, dok Vlada Italije treba da obezbijedi i interkonekciju sa italijanskom mrežom - istakla je Milekićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik