Za bolji kvalitet vazduha u Nišu 15,6 miliona dinara

Bez autora
Apr 15 2021

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović posetila je, nakon obilaska radova na regionalnoj deponiji u Pirotu, i Niš, kojem je Ministarstvo kroz konkurse za unapređenje kvaliteta vazduha dodelilo 15,6 miliona dinara.

Vujović je precizirala da je, iz budžeta resornog ministarstva, tom gradu dodeljeno 12 miliona dinara za zamenu ložišta u domaćinstvima i 3,64 miliona dinara za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja.

S obzirom na to da su individualna ložišta jedan od većih izvora zagađenja, želimo da pomognemo stanovnicima Niša da pređu na ekološki čistije energente. Prebacili smo sredstva Gradu, koji će uskoro raspisati konkurs za raspodelu subvencija građanima, istakla je ministarka.

Ona je pozvala rukovodstvo Niša da prati i nove konkurse Ministarstva zaštite životne sredine, priprema projekte i da iskoristi podršku koju država nudi.

Ove godine je u fokusu Ministarstva više nego ikad briga za čist vazduh. Zato smo, već na početku godine, po prvi put raspisali i sproveli konkurse za zamenu dotrajalih ložišta, istakla je ministarka.

Vujović je podsetila na to da Ministarstvo sprovodi u Nišu i značajan projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vredan 50 miliona evra, koji je, kako je rekla, jedan od najsloženijih projekata u oblasti zaštite životne sredine koji se finansira iz EU sredstava.

Ministarka je dodala da je u Nišu započet još jedan veliki projekat koji sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku kineskih partnera, a reč je o sanaciji i proširenju gradske deponije, s ciljem da postane regionalni centar.

Ovo je dokaz da smo potpuno posvećeni ekološkim problemima i zato ću još jednom da istaknem da nema mesta politizaciji ove teme. Ovo mora da bude oblast koja ujedinjuje svakog građanina, jer svi dišemo isti vazduh i svima nam je stalo da uradimo najviše što možemo kako bismo istorijske probleme iz ove oblasti što pre rešili, poručila je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik