Za četiri hidroelektrane na Drini 460 miliona evra

Bez autora
Sep 26 2012

Predstavnici Vlade i "Elektroprivrede RS" potpisali su juče sa njemačkom firmom "RNjE Innogy" ugovor o strateškom partnerstvu u korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine, kojim je predviđena gradnja četiri hidroelektrane u koje će biti uloženo 460 miliona evra. Ugovor su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić, izvršni direktor "Elektroprivrede RS" za razvoj Vladislav Vladičić i direktori njemačke kompanije za hidro i nove projekte Olaf Hajl i Juita Brisen. Na gornjem toku Drine planirana je izgradnja hidroelektrana Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci. Prva će biti građena hidroelektrana Buk Bijela, a početak radova planiran je za septembar 2014. godine. Srpska je nizom projekata čije je sprovođenje u toku, ojačala svoju poziciju jednog od važnih partnera u regionu u proizvodnji električne energije.

Za četiri hidroelektrane na Drini 460 miliona evraPredstavnici Vlade i "Elektroprivrede RS" potpisali su juče sa njemačkom firmom "RNjE Innogy" ugovor o strateškom partnerstvu u korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine, kojim je predviđena gradnja četiri hidroelektrane u koje će biti uloženo 460 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić, izvršni direktor "Elektroprivrede RS" za razvoj Vladislav Vladičić i direktori njemačke kompanije za hidro i nove projekte Olaf Hajl i Juita Brisen.

Energetska stabilnost

Na gornjem toku Drine planirana je izgradnja hidroelektrana Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci. Prva će biti građena hidroelektrana Buk Bijela, a početak radova planiran je za septembar 2014. godine.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je da je Srpska nizom projekata čije je sprovođenje u toku, ojačala svoju poziciju jednog od važnih partnera u regionu u proizvodnji električne energije.

- Ovdje su danas, osim predstavnika njemačke kompanije, prisutni u ruski i italijanski partneri. Razgovaramo i sa drugima koji će ulagati ovdje, tako da Srpska polako, ali sigurno zaokružuje investicioni projektni ciklus koji podrazumijeva obuhvat svih raspoloživih resursa i potencijala za izgradnju energetskih objekata - rekao je Dodik.

On je naglasio da RS ne treba da strahuje za energetsku stabilnost, te da će svi energetski kapaciteti bitno poboljšati njene šanse u međunarodnoj trgovinskoj razmjeni. Izrazio je očekivanje da će uz maksimalan angažman "Elektroprivreda RS" zajedno sa RNjE održati predviđenu dinamiku realizacije dogovorenih investicija.

- Njemačka preciznost je već dokazana i tu neće doći do bilo kakvog zastoja - kazao je Dodik.

Premijer RS Aleksandar Yombić istakao je da će ugovor sa jednom od najvećih kompanija u Evropi koja se bavi proizvodnjom struje dati zeleno svjetlo za dalja ulaganja u elektroenergetski sektor koji je najveći potencijal RS.

- Realizacija ovog projekta i eksploatacija nafte koju očekujemo pozitivno će uticati na energetski bilans Srpske, učiniti je energetski nezavisnom i jačati njenu ekonomsku moć - naglasio je Yombić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da je RNjE velika kompanija koja daje garanciju da će doći do realizacije ugovora, odnosno do izgradnje četiri hidroelektrane na gornjoj Drini.

- Ovo je za RS veliki događaj jer počinjemo realizaciju velikih projekata u oblasti energetike. Siguran sam da kompanija RNjE ima ogromne mogućnosti i kapacitete da realizuje ovaj veoma značajan projekat - kazao je Kovačević.

Partnerstvo

Direktor za hidroprojekte u kompaniji "RNjE Innogy" Olaf Hajl rekao je da je ugovorom sa RS oformljeno snažno partnerstvo.

- Uspostavljanje partnerstva sa RS za nas je bio veliki korak i nadamo se da će i u idućim godinama ono biti uspješno. Obavezujemo se da ćemo dovesti svu našu ekspertizu kako bismo uspješno realizovali ove projekte - kazao je Hajl.

Direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić istakla je da su velike finansijske mogućnosti, rejting koji ima kompanija RNjE u energetskom sektoru, tehnička znanja i njihova dosadašnja iskustva u proizvodnji i distribuciji struje garancija da će se zajedničkim snagama unaprijediti energetski sektor RS.

- Riječ je o projektima instalisane snage 260 megavata, ukupne godišnje proizvodnje 760 gigavat-časova električne energije iz obnovljivih izvora čija je orijentaciona investiciona vrijednost oko 460 miliona evra - kazala je Milekićeva.

Ona je istakla da je "Elektroprivreda RS" prethodnih godina uložila ogromne napore u razvoju projektne dokumentacije.

- Danas imamo urađen idejni projekat i studiju izvodljivosti za hidroelektranu Buk Bijela, a imamo i nacrt studije uticaja na okolinu koja je na javnoj raspravi. Za projekat Paunci i Sutjeska u toku je izrada idejnog projekta i studije izvodljivosti - kazala je Milekićeva.

Ugovorom je predviđeno da njemačka kompanija u zajedničkom projektu ima 60 odsto vlasništva, a 40 odsto "Elektroprivreda RS". Ostavljena je mogućnost da se u projekat uključi i hidroelektrana Višegrad.

Knoc

Ambasador Njemačke u BiH Marija Urlike Knoc istakla je da je budućnost snabdijevanje energijom iz obnovljivih izvora i dodala da RS i BiH raspolažu velikim potencijalom u toj oblasti.

- Dobro je što se taj potencijal koristi. Posebno mi je drago što je u RS za strateškog partnera izabrana jedna njemačka kompanija. Njemačke firme su širom svijeta vodeće u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a RNjE je veoma ozbiljan partner - kazala je Knoc i dodala da ovo partnerstvo može biti signal i drugim investitorima da se isplati ulagati u RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik