Za hidroelektrane na Drini 460 miliona evra

Bez autora
Oct 21 2012

Početak izgradnje četiri hidroelektrane na Drini planiran je za iduću godinu. Elektrane će se graditi na osnovu Ugovora o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva reke Drine, koji su 26. septembra u Banjaluci potpisali predstavnici „Elektroprivrede RS” i njemačke kompanije RWE. Ugovorom je definisan odnos od 60 odsto za RWE, a 40 procenata „Elektroprivreda RS” u zajedničkoj kompaniji. Reč je o izgradnji četiri hidroelektrane, „Buk Bijela”, „Foča”, „Sutjeska” i „Paunci”, a projekti su instalisane snage 260 megavata, ukupne godišnje proizvodnje od 760 gigavat-sati električne energije iz obnovljivih izvora, čija je orijentaciona investiciona vrednost oko 460 miliona evra.

Za hidroelektrane na Drini 460 miliona evraPočetak izgradnje četiri hidroelektrane na Drini planiran je za iduću godinu. Elektrane će se graditi na osnovu Ugovora o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva reke Drine, koji su 26. septembra u Banjaluci potpisali predstavnici „Elektroprivrede RS” i njemačke kompanije RWE.

– Ugovorom je definisan odnos od 60 odsto za RWE, a 40 procenata „Elektroprivreda RS” u zajedničkoj kompaniji. Reč je o izgradnji četiri hidroelektrane, „Buk Bijela”, „Foča”, „Sutjeska” i „Paunci”, a projekti su instalisane snage 260 megavata, ukupne godišnje proizvodnje od 760 gigavat-sati električne energije iz obnovljivih izvora, čija je orijentaciona investiciona vrednost oko 460 miliona evra” – rekao je našem listu ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

On je dodao da je značajan deo projektno-tehničke dokumentacije već završen, idejni projekt, studija izvodljivosti za „Buk Bijelu” i „Foču”, nacrt studije uticaja na životnu okolinui lokacijski uslovi.

Kovačević je kazao da je zadovoljan izborom nemačkog partnera za ovaj projekt, uz očekivanje da će RWE poboljšati elektroenergetski sektor RS. Na ovo su posle potpisivanja ugovora ukazali i predsednik i premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Džombić.

Kovačević je istakao da bi početak izgradnje prve hidroelektrane „Buk Bijela” trebalo da usledi početkom oktobra 2014. On tvrdi da se u svemu vodilo računa o zaštiti životne sredine.

„Garancija da će sve ekološke pretpostavke biti ispunjene jeste izbor ovog strateškog partnera, koji radi u svim zemljama najbolje energetske projekte ispunjavanjem ekoloških uslova”, naglasio je Kovačević.

Osvrćući se na kritike iz Crne Gore zbog izgradnje hidrocentrala na Drini, Kovačević je rekao da se slaže sa onim što je rekao predsednik RS Milorad Dodik. Podsetimo Dodik je kazao da „niti Crna Gora, ni bilo ko drugi nema pravo da osporava izgradnju četiri hidroelektrane na gornjem toku Drine” i da je to „isključiva nadležnost RS”.

„Crna Gora nema nikakvu nadležnost kada je reč o ovim projektima, jer na ovom prostoru postoji pun suverenitet RS”, smatra Kovačević. U ranijim projektima bilo je predviđeno potapanje zemljišta i u Crnoj Gori. 

– Umanjili smo naše projekte da se to ne bi desilo i sve ovo što radimo, radimo na prostoru RS. Na tom prostoru mi smo suvereni i nikakva Crna Gora ni protestnim niti bilo kakvim notama neće moći to da spreči. Naše je izvorno pravo da to činimo – istakao je Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik