Za modernizaciju rafinerije u Novom Sadu 100 miliona dolara

Bez autora
Aug 29 2012

Naftna industrija Srbije (NIS) uložiće više od 100 miliona dolara u modernizaciju rafinerije nafte u Novom Sadu u kojoj će se proizvoditi bazna ulja. Po završetku modernizacije, u Rafineriji Novi Sad moći će godišnje da se proizvodi 180.000 tona visokokvalitetnih baznih ulja dve vrste, od kojih će značajna količina biti namenjena izvozu. Planirano je da konačna odluka o investiciji bude doneta početkom sledeće godine, da građevinski radovi u Rafineriji Novi Sad počnu u prvom kvartalu 2013. i da nove proizvodne linije budu puštene u rad u prvom polugodištu 2015. Sirovina za proizvodnju baznih ulja će biti nafta tipa “velebit”, koja se proizvodi u Srbiji i koja ima jedinstvena fizičko-hemijska svojstva pogodna za proizvodnju baznih ulja, a koristiće se i teški ostaci hidrokrekinga iz Rafinerije u Pančevu, što će omogućiti postizanje ekonomske i proizvodne sinergije dve NIS-ove rafinerije.

Za modernizaciju rafinerije u Novi Sad 100 miliona dolaraNaftna industrija Srbije (NIS) uložiće više od 100 miliona dolara u modernizaciju rafinerije nafte u Novom Sadu u kojoj će se proizvoditi bazna ulja.

Po završetku modernizacije, u Rafineriji Novi Sad moći će godišnje da se proizvodi 180.000 tona visokokvalitetnih baznih ulja dve vrste, od kojih će značajna količina biti namenjena izvozu.

Kako je izjavio generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko prilikom predstavljanja Strategije razvoja proizvodnje baznih ulja u Rafineriji Novi Sad, planirano je da konačna odluka o investiciji bude doneta početkom sledeće godine, da građevinski radovi u Rafineriji Novi Sad počnu u prvom kvartalu 2013. i da nove proizvodne linije budu puštene u rad u prvom polugodištu 2015.

Sirovina za proizvodnju baznih ulja će biti nafta tipa “velebit”, koja se proizvodi u Srbiji i koja ima jedinstvena fizičko-hemijska svojstva pogodna za proizvodnju baznih ulja, a koristiće se i teški ostaci hidrokrekinga iz Rafinerije u Pančevu, što će omogućiti postizanje ekonomske i proizvodne sinergije dve NIS-ove rafinerije, istakao je Kravičenko.

Izgradnja pet novih kapaciteta za proizvodnju baznih ulja u Rafineriji Novi Sad predstavlja sledeću fazu modernizacije proizvodnih kompleksa NIS-a, a taj novi investicioni paket ne predstavlja samo revitaližciju zastarelih proizvodnih kapaciteta već i korak dalje ka diverzifikaciji i izbalansiranosti poslovanja NIS-a, dodao je on.

Razrada osnovnog projekta je počela i posle sprovedenog tendera poverena je kompaniji "Chevron Lummus Global USA", koja ima bogato iskustvo u tom segmentu biznisa, a pri modernizaciji će biti primenjena najsavremenija tehnološka i ekološka rešenja.

Strategiju za Rafineriju Novi Sad odobrio je Odbor direktora NIS-a i usaglasila su ga dva najveća akcionara, Vlada Srbije i “Gasprom njeft”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik